Dochter van stichter Inditex (Zara) wordt nieuwe voorzitter, beurskoers keldert

Als motie van wantrouwen kan het tellen. Beleggers stuurden Inditex,de moedergroep van onder meer Zara en Massimo Dutti, ruim 6 procent lager als reactie op de aanstelling van Marta Ortega Pérez (37) als nieuwe voorzitter van de Spaanse modewinkelgigant.

Inditex, goed voor 65.000 kledingwinkels wereldwijd, werd decennialang geleid door zijn legendarische stichter Amancio Ortega (85), die nog steeds 59 procent van de aandelen in handen heeft en één van de rijkste mensen ter wereld is. In 2011 zette de oprichter een stap opzij als voorzitter van het bedrijf en hield hij alleen nog een oogje in het zeil als eenvoudig lid van de raad van bestuur.

Maar nu vindt de patriarch de tijd rijp voor een terugkeer van de familie aan de top van het mode-imperium. Inditex benoemde zijn 37-jarige dochter Marta Ortega tot nieuwe voorzitter, ter vervanging van Amancio Ortega’s vertrouweling Pablo Isla.

“Generationele overdracht”

Marta Ortega, een dochter uit het tweede huwelijk van de modemagnaat, gaat zich wel minder dan Isla bemoeien met het dagelijkse reilen en zeilen. Terwijl Isla officieel “uitvoerend voorzitter” was, wordt zij eerder een toezichthoudende voorzitter. Tegelijk komt er ook een nieuwe CEO: Oscar Garcia Maceiras, die de huidige algemeen directeur Carlos Crespo vervangt.

“Hiermee rondt de raad van bestuur de generationele overdracht af die ingezet werd in 2011 bij het vervangen van stichter Amancio Ortega als voorzitter”, zegt Inditex in een persbericht. Marta Ortega zegt dat ze al haar hele leven Inditex “ademt” en wist dat ze de erfenis van haar ouders ging verder zetten.

Amancio Ortega met dochter en “kroonprinses” Marta – Isopix

Beleggers onaangenaam verrast

Maar beleggers reageerden sceptisch en stuurden het aandeel Inditex op de beurs van Madrid 6,1 procent lager. Dat Marta Ortega al vijftien jaar aan de slag is bij Inditex en zich vooral richtte op het versterken van Zara’s merkimago, lijkt hen niet te kunnen overtuigen.

Analisten zijn verrast door de managementwissels en wijzen erop dat Pablo Isla veel meer kilometers op de teller heeft. “Hoewel deze overgangsfase intern voorbereid leek te zijn, kan het vertrek van Pablo Isla op korte termijn een grote leegte achterlaten”, schrijft Cedric Rossi, analist bij het Franse beurshuis Bryan Garnier.

“Dit is een stap terug”, zegt de Madrileense consultant Lorenzo Bernaldo de Quirós aan de Financial Times. “Een van Amancio Ortega’s grote successen was de professionalisering van het bedrijf, waarbij hij de rol van de familie net inperkte.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20