Dit zijn de populairste automodellen in België

Net als vorig jaar is de Citroën C3 het meest verkochte model bij de nieuwe wagens. De Franse wagen was goed voor 9.128 nieuwe inschrijvingen, zo blijkt uit het jaaroverzicht van autofederatie Febiac.

De Volvo XC40, die in de autofabriek in Gent gemaakt wordt, rukt nationaal op van de zevende naar de tweede plaats en is in Vlaanderen zelfs het best verkochte model. De Mini Cooper stijgt van plaats 9 in 2020 naar plaats 3 en vervolledigt daarmee het podium.

De top tien is opvallend divers met wagens van verschillende nationaliteiten. Het is dus niet zo dat de Franse of de Duitse automerken alle andere wegblazen, al blijven ze wel duidelijk dominant, zeker als je de ruimere top twintig bekijkt.

Nog opmerkelijk: in de top tien staan geen modellen van Opel, Volkswagen of Renault, die met de Corsa, Golf en Mégane vroeger wel nog absolute kaskrakers in huis hadden. De VW Golf was twee jaar geleden nog de op twee na populairste wagen, maar zakt weg naar plaats 16.

Renaults Roemeense zustermerk Dacia is wel erg populair, vooral in Wallonië. Dacia heeft, net als BMW, twee modellen in de top tien.

Benzine boven, diesel uit de gratie

Qua motortype bestaat ruim de helft (52 procent) van de nieuwe inschrijvingen uit benzinewagens, net als een jaar eerder.

Dieselwagens verliezen dan weer fors terrein. Ze zakken op amper een jaar tijd van bijna 33 procent naar minder dan 24 procent van de nieuwe inschrijvingen. De daling van het marktaandeel van de dieselwagens is grotendeels te wijten aan de stijging van het aandeel hybride auto’s en elektrische auto’s, zegt Febiac.

Hybride en elektrische wagens hebben samen een marktaandeel van 23,5 procent, wat dus vergelijkbaar is met dieselwagens. Het marktaandeel van elektrische auto’s groeit van 3,5 procent in 2020 tot 5,9 procent in 2021.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.