Dit zijn de grote nieuwigheden van Windows 11

Op 5 oktober wordt het nieuwe besturingssysteem van Microsoft gelanceerd. Een lancering die in verschillende fasen zal verlopen. In afwachting van die lancering sommen we de grootste nieuwigheden op die Windows 11 met zich meebrengt.

Esthetische veranderingen, nieuwe functies en een betere integratie van cloud gaming staan op de agenda voor Windows 11, maar dat is niet alles. Het nieuwe OS van Microsoft introduceert een groot aantal nieuwe functies.

Een nieuw ontwerp en een gecentraliseerd startmenu

Het eerste wat opvalt is natuurlijk de esthetische verandering in Windows 11. Hoewel de evolutie niet zo revolutionair is als tussen Windows 10 en Windows 8, hangt er toch een verandering in de lucht.

Het nieuwe Microsoft OS behoudt de basis van Windows 10, maar introduceert een nieuw ontwerp genaamd Sun Valley. Daarbij is er sprake van een herontwerp van alle vensters van het besturingssysteem, met meer rondheid en transparantie. Er zijn ook nieuwe pop-upvensters geïntroduceerd.

De pictogrammen werden eveneens in een nieuw kleedje gestoken (Fluent Design). Ze zijn uniformer en moderner. De toepassingen van Microsoft hebben ook een kleine facelift gekregen om ze coherenter te maken.

Het startmenu staat nu in het midden van de zijbalk, samen met de vastgemaakte toepassingen, en lijkt te zweven wanneer het wordt geopend.

De comeback van de widgets

De interactieve tegels in het startmenu zijn verdwenen en vervangen door Widgets. Op Windows 11 zal het mogelijk zijn om een interactieve weergave van een toepassing toe te voegen. Gebruikers zullen een widget kunnen toevoegen voor het weer, voor het nieuws of hun agenda en deze rechtstreeks vanuit het startmenu kunnen raadplegen.

Een beetje Android op Windows

Een van de grote nieuwigheden van dit nieuwe OS is ongetwijfeld de mogelijkheid om van Android-apps te genieten op jouw computer. De Microsoft Store – herzien en gecorrigeerd – zal een pagina hebben die gewijd is aan mobiele applicaties die beschikbaar zijn op Android en die kunnen worden gedownload en geïnstalleerd op Windows 11, net als alle andere software. Deze nieuwe functie wordt mogelijk gemaakt door de Amazon App Store, de applicatiewinkel voor Android die door Amazon wordt beheerd.

Het besturingssysteem van Microsoft zal zorgen voor de emulatie van de Android-omgeving, zodat apps naadloos overgaan in Windows 11.

Helaas zal deze nieuwe functie niet beschikbaar zijn bij de lancering van Windows 11. Microsoft heeft laten weten dat deze functie nog niet klaar is om te worden ingezet. Je zal moeten wachten tot begin 2022 om er gebruik van te maken.

Verhoogde productiviteit

Met zijn nieuwe OS legt Microsoft opnieuw de nadruk op productiviteit met de “Snap Groups”. Deze maken het gemakkelijker om vensters te rangschikken in vooraf bepaalde patronen. Op die manier kunnen applicaties automatisch naast elkaar worden weergegeven, zonder dat de gebruiker zich daar zorgen over hoeft te maken of de grootte en plaats van de vensters hoeft te beheren. Ze kunnen ze gewoon naast elkaar slepen om hun pictogrammen in de taakbalk te groeperen.

Windows 11 zal je ook toelaten om verschillende desktops te creëren; één voor het werk en één voor privégebruik bijvoorbeeld.

We merken ook de integratie op van Chat, een berichtentoepassing die enkele maanden geleden werd gelanceerd, in Windows 11. Deze laatste is in feite een lichtere versie van Teams en laat je uiteraard toe om gemakkelijk te antwoorden op je berichten en een nieuw gesprek te beginnen met een contact rechtstreeks vanuit het Chaticoon.

Verbeterde autonomie en prestaties

Met een nieuwe update zullen er zeker softwareverbeteringen zijn. Met dit nieuwe OS kunnen gebruikers betere prestaties verwachten dankzij een beter beheer van geheugen en processorresources waarbij voorrang wordt gegeven aan toepassingen die op de voorgrond draaien.

Dit zal een gunstig effect hebben op de levensduur van de batterij van laptops, aangezien een beter beheer van de hulpbronnen de batterij van de computer zal sparen.

xCloud-ervaring

Microsoft wil ook zijn spelaanbod onder de aandacht brengen, en daarom zal de Xbox-applicatie automatisch worden geïnstalleerd op computers met Windows 11. Met deze applicatie kunnen bezitters van een GamePass Ultimate abonnement hun Xbox videogames rechtstreeks op hun PC spelen, zonder enige zorgen dankzij cross-play en cross-save.

Er is ook ondersteuning voor Auto HDR, dat automatisch HDR-weergave activeert op compatibele schermen, en Direct Storage, dat de laadtijden drastisch verkort en daardoor games sneller laat draaien.

Het merendeel van de nieuwe functies die met Windows 11 worden geïntroduceerd, heeft hetzelfde doel: van Windows een ecosysteem maken waarin het gemakkelijk surfen is. Het OS moet voor gebruikers een soort ’thuis’ worden, zei Panos Panay, het hoofd van Windows, waarin het goed ‘wonen’ is.

Daarom zijn de veranderingen in Windows 10 – op het eerste gezicht – niet zo revolutionair. De bedoeling is om de gewoonten van miljoenen Windows-gebruikers niet te verstoren.

(lb)

Lees ook:

Meer