Dit zijn de beste plaatsen om je waardevolle spullen te verstoppen

 

Voor de meeste mensen si het wenselijk, zo niet noodzakelijk, om hun waardevolle spullen te verbergen, of in elk geval minder makkelijk vindbaar te maken. In sommige gevallen zal dat nodig zijn om bijvoorbeeld inbrekers een stap voor te zijn in hun zoektocht naar geld, terwijl in een andere situatie geheime documenten niet in verkeerde handen mogen vallen. Voor iedereen die waardevolle spullen goed wil verstoppen, hebben we echter een aantal bruikbare tips op een rijtje gezet.

Een kluis aanschaffen?

Als je waardevolle spullen op een veilige manier op wilt bergen, dan ligt de aanschaf van een degelijke kluis voor de meeste mensen voor de hand.  Is het doen van een dergelijke investering echter wel altijd zo verstandig? De aanschaf van een kluis kan immers ook ongewild de aandacht op jou, en je waardevolle spullen, vestigen. Toch zal de aanwezigheid van een kluis veiliger zijn dan wanneer een doorgewinterde dief heel je huis ondersteboven keer op zoek naar iets waardevols. Op het moment namelijk dat je een degelijk, en goed verankerde, kluis aan hebt geschaft, zal de kans een stuk kleiner zijn dat kwaadwillende personen in handen krijgen waar ze naar op zoek zijn.

Overige verstopplaatsen voor waardevolle spullen

Indien je echter gewoon iets wilt verstoppen voor een paar dagen, of wanneer je op vakantie gaat, dan zijn er eveneens meerdere mogelijkheden te bedenken, zoals:

Verstopplaatsen die in elk huis aanwezig zijn

Elke woning overal hoeken en gaten om waardevolle spullen in te verbergen. Toch zullen sommige verstopplaatsen beter geschikt zijn dan andere. Zo hoeft je dus geen waardevolle spullen op voor de hand liggen plaatsen weg te leggen, zoals onder je matras, achter de spoelbak van je toilet of onderin je sokkenlade.

Goede alternatieven zijn daarentegen:

  • In aluminiumfolie gewikkeld en opgeborgen in de diepvries. Personen die op zoek zijn naar deze spullen kunnen dan wel heel je woning op zijn kop zetten, maar zullen waarschijnlijk niet snel gaan zoeken tussen allerlei voedingsmiddelen in een vriezer.
  • Ook tussen de achterzijde van een fotolijstje en de foto zal een inbreker niet snel kijken als hij, of zij, haastig op zoek is naar iets waardevols.
  • Als je een kind hebt, dan is een stuk speelgoed eveneens een ideale verstopplaats voor waardevolle spullen. Inbreker mijden immers het liefst een kinderkamer die vol ligt met allerlei speeltjes. Door je waardevolle spullen op deze manier te verbergen, zullen ze doorgaans opgaan in de chaos van de kinderkamer.
  • In de verpakking van medicijnen, gewoon tussen de aanwezige pillen. Maar ook andere alledaagse verpakking kunnen uitermate geschikt zijn als ideale verstopplaats van waardevolle spullen.
  • Waardevolle spullen kunnen ook worden verstopt tussen de bladzijden van een boek, maar dan alleen als je echt een heleboel boeken hebt en eventuele indringers het waarschijnlijk te veel moeite zullen vinden om elk afzonderlijk exemplaar te onderzoeken. In plaats van boeken dvd-hoesjes gebruiken is daarentegen niet aan te bevelen omdat dit juist spullen zijn die inbrekers graag meenemen.

Uiteraard is bovenstaande opsomming verre van compleet en kun je, als je even rondkijkt in je huis, vast en zeker nog veel meer geschikte verstopplaatsen vinden voor waardevolle spullen. Loop gewoon eens door je huis en doe alsof je een inbreker bent die op zoek is naar waardevolle spullen. Waar zou je dan niet gaan zoeken? De plaatsen waar je al vrij snel zou gaan zoeken, kun je dan ook direct als mogelijke opties voor het verbergen van spullen wegstrepen.

Zelfgemaakte verstopplaatsen om waardevolle spullen veilig te bewaren

Door de nodige onduidelijkheid te scheppen voor inbrekers kun je het hen behoorlijk lastig maken tijdens hun zoektocht naar waardevolle spullen. Je kunt echter niet alleen een geheime doos in een boekenkast creëren, maar ook waardevolle spullen nog veiliger opbergen door deze te verstoppen in nepversies van dingen die permanent in je huis aanwezig zijn, zoals ventilatieopeningen, stopcontacten, thermostaten en andere standaard aanwezige verstopplaatsen. Als je een beetje handig aan bent gelegd, en wat tijd en moeite wilt steken in het vinden  van een veilige verstopplaats, dan zal het vast lukken om een ideale verstopplaats te vinden. Soms lukt het je dan zelfs om meerdere mogelijkheden te combineren en een nog veiligere verstopplaats te maken.

Breng inbrekers op een dwaalspoor

Wanneer een ideale verstopplaats gaat zoeken voor je waardevolle spullen, dan kun je om te beginnen het beste in de huid van een dief kruipen. Toch zal elke inbreker, als die maar voldoende tijd heeft, meestal in staat zou om uit te vinden waar je je waardevolle spullen hebt verstopt. Om die reden is het dan ook zaak om ook de gedachtegang en de motivatie van een inbreker te kunnen begrijpen, in plaats van je te richten op het vinden van een ideale verstopplaats. Indien iemand geld en waardevolle spullen wil stelen, dan wil deze persoon uiteraard zo snel mogelijk met de gezochte goederen het pand weer verlaten. Indien hij, of zij, echter geen geld en/of waardevolle spullen kan vinden op de voor de hand liggende plaatsen, dan kan wellicht heel je huis op zijn kop worden gezet om dit doel alsnog te bereiken.

Door dus een nepverstopplaats te creëren kun je het een inbreker extra lastig maken, omdat je onnodig veel van diens tijd in beslag zult nemen. Je doet dit door een kleinere nepverstopplaats te gebruiken die zich op een logische plaats bevindt als je een inbreker zou zijn. Zo zou je een paar bankbiljetten kunnen verstoppen in je sokkenlade. Maar ook wanneer je geheime foto’s of documenten veilig wilt opbergen, kun je een aantal nepdocumenten gebruiken om kwaadwillende personen op een dwaalspoor te brengen. Verder kun je, door een nepcode te noteren (en deze op een makkelijk te vinden verstopplaats te bewaren) de indruk wekken dat je je geld niet in huis bewaart. Inbrekers kunnen dan eerder ontmoedigd raken en hun zoektocht naar geld en/of waardevolle spullen eerder staken. Inbrekers willen nu eenmaal zo snel mogelijk met hun buit je woning weer verlaten. Zoeken naar een buit die waarschijnlijk elders wordt bewaard zal dan ook weinig winstgevend voor hen zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20