Dit zijn de 5 grootste risico’s voor 2019

De Eurasia Group publiceert deze week zijn voorspellingen voor 2019. De groep werd in 1998 opgericht door Ian Bremmer en specialiseert in advies omtrent politieke risico’s. Elke jaar somt het bedrijf een tiental risico’s op die het potentieel hebben om de bestaande situatie op nationaal en internationaal vlak grondig door elkaar te schudden. Dit zijn de 5 belangrijkste:

5. Verenigde Staten

2019 wordt een chaotisch jaar voor de binnenlandse Amerikaanse politiek. Hoewel de kans dat president Trump uit zijn ambt wordt gezet klein is, zal de politieke volatiliteit in het land uitzonderlijk groot zijn. Nu de Democraten de macht in het Huis van Afgevaardigden hebben heroverd zullen politieke spelletjes worden gespeeld die de besluitvorming in het land volledig tot stilstand zullen brengen. De president wacht een aantal uiterst delicate uitdagingen. Vanwege de Democraten, de media en vooral de rechtbanken. Verder komen er bijkomende onderzoeken naar zijn regering, zijn zakelijke activiteiten, zijn campagne en zijn familieleden.

Maar Trump is niet iemand die zo maar aanvaardt wat grondwettelijke instellingen beslissen. Hij zal dus terugvechten en alles aanvallen wat niet in zijn kraam past.  Een grondwettelijke crisis behoort dus tot de mogelijkheden, wat grote gevolgen kan hebben voor de financiële markten en ‘s werelds grootste economie. Politici die in het nauw gedreven worden hebben ook al snel de neiging de focus op het buitenland te richten. 

Eurasia ziet ook een risico op straatgeweld, zoals dat in de jaren ’60 en ’70 van vorige eeuw bestond. De Amerikaanse samenleving is vandaag in die mate verdeeld, dat weinig nodig is om het met politiek vitriool en conflicten gevulde potje te doen overkoken.


© Getty Images

4. Europees populisme

De populistische golf breidt zich ook dit jaar verder over Europa uit. Populistische partijen zullen bij de Europese verkiezingen van mei 2019 meer zetels winnen dan ooit tevoren. Dat zal ze meer gewicht geven bij de Europese besluitvorming en in de Europese instellingen, waar ze de huidige Europese politiek inzake immigratie, handel en democratie zullen proberen terug te draaien.

Tegelijkertijd zullen de populisten in Italië en Frankrijk hun macht uitbreiden. Dat zijn de op twee na grootste Europese economieën.

De erosie van de Europese Unie, veroorzaakt door interne krachten, zal nog versnellen, wat het vermogen om potentiële crises te bestrijden verder zal doen verwateren. Volgens Eurasia zal de volgende Europese Commissie al in crisis zijn vooraleer ze van start gaat. 2019 wordt het jaar waarin populisten echte macht verwerven op het Europese toneel.


© EPA

3. Rien ne va plus in de cyberoorlog

Washington zal nooit gezien cyber-machtsvertoon etaleren in een poging cyberaanvallen tegen de Verenigde Staten te voorkomen. Maar belangrijke rivalen als Rusland, Noord-Korea, Iran en China zullen zich hierdoor niet uit het veld laten slaan. Ondertussen zijn niet landen, maar individuen de gevaarlijkste spelers in de cyberwereld geworden. Die zijn veel moeilijker te bekampen. Pogingen van de VS om met veel machtsvertoon orde op zaken te stellen in de cyberwereld dreigen een omgekeerd effect te veroorzaken, met alle daaraan verbonden gevolgen.


© Getty Images

2. China versus Verenigde Staten

De Chinees-Amerikaanse relatie is stuk. Het door Trump en Xi Jinping ter gelegenheid van de G20 in Buenos Aires tijdelijk overeengekomen staakt-het-vuren, heeft daar weinig aan veranderd. In de VS zijn zowel de Democraten als de Republikeinen het eens over de Chinese dreiging. Maar een fier en groeiend China zal zich niet uit het lood laten slaan door Amerikaanse druk.

Als gevolg daarvan zal de bittere oorlog die op vlak van technologie wordt uitgevochten intenser worden. Investeringen zullen worden belemmerd door handelsbarrières. Supply chains (productieketens) worden onderbroken of verdwijnen en het risico op een ongeluk in de Zuid-Chinese Zee is niet ver weg.


© Getty Images

1. Onkruid

De globale geopolitieke dynamiek zit volledig in het slop. Denk aan de transatlantische relaties, de VS en China, de Europese Unie, de Navo, de G20, de G7, de Wereldhandelsorganisatie, Rusland en zijn buurlanden, het Midden-Oosten, Azië. Al deze relaties evolueren in negatieve zin. Alle. En dat is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer gebeurd. Dit ‘onkruid’ zal ook in 2019 zijn wortels verder uitdiepen, terwijl wereldleiders elders zullen kijken.

Denk aan de verwaterende relaties tussen de VS en hun traditionele bondgenoten, de aanhoudende erosie van de Europese Unie, de verzwakking van de Amerikaanse instellingen, of de steeds grotere aantrekkingskracht van het populisme bij degenen die vinden dat ze over het hoofd worden gezien.

Geen enkele van al deze zaken hoeft dit jaar tot een catastrofe leiden, maar ze evolueren wel allemaal in de foute richting. Het worden landmijnen en maken de wereld enkel kwetsbaarder voor een nieuwe crisis.


© Getty Images

De volledige top 10 staat hier:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20