Dit zijn de 10 rijkste Afrikanen

Volgens het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes gaan steedsmeer Afrikanen behoren tot de allerrijksten ter wereld. Dit zijn de 10rijkste, levende Afrikanen op de planeet.

9 ex-aequo. Isabel Dos Santos (Angola, 2,7 miljard dollar, ongeveer 2,30 miljard euro)


© EPA

Volgens Forbes is Isabel Dos Santos amper de 924de rijkstemens op de wereld. Toch is ze veruit de rijkste vrouw van heel Afrika.Bovendien is ze de eerste vrouw op het continent die ooit meer dan een miljarddollar in haar persoonlijke bezit had. De BBC en het Amerikaansezakentijdschrift Forbes hebben trouwens ook een lange lijst opgesteld met de100 meest invloedrijke vrouwen ter wereld en ook daarop scoort Isabel DosSantos hoog. Ze doet trouwens niet beduidend veel moeite om haar identiteitgeheim te houden. Zo circuleren er een tiental artikels over haar op hetinternet. Ze is één van de meest gemediatiseerde personen op deze lijst, ook alpraat ze over het algemeen eigenlijk helemaal niet vaak met de pers.

Isabel Dos Santos is de dochter van de voormalige president vanAngola, José Eduardo dos Santos. Die was aan de macht tussen 1979 en 2017. Hetgaat echter een stuk minder goed met de zaken van Isabel Dos Santos sinds haarvader niet meer aan het hoofd van het land staat. In 2017 kwam Joao Lourençoals winnaar van de verkiezingen uit de bus. Die heeft bijna meteen haar hoogstaandefunctie ingetrokken als bestuursvoorzitter bij het nationale oliebedrijf Sonangol.Dan werd ze er ook nog van beschuldigd dat ze tientallen miljoenen dollarsbonus gegeven zou hebben aan kaderleden. Alsof dat nog niet genoeg is, zou zezichzelf ook nog geld uit fondsen toegekend hebben. Maar Isabel Dos Santosstaat erom bekend niet van de poes te zijn en heeft allerlei advocaten onder dearm genomen om de beschuldigingen tegen haar persoon aan te vechten.

De oppositie beschuldigde haar veder nog van corruptie. Ermoet verder ook gesteld worden dat Angola nog steeds één van de meest corruptelanden ter wereld is. Ook beschuldigen de politieke tegenstanders van haarvader haar ervan dat ze jarenlang geprofiteerd heeft van de functie van haarvader om zich persoonlijk rijk te maken. Dat heeft zij altijd ontkend met dezewoorden: “Ik word niet gefinancierd door een publieke instelling of door geldvan de staat. Ik heb altijd voor mezelf willen werken, zonder in de schaduw vanmijn ouders te moeten leven.” Ze deed die uitspraken in 2016 in de Amerikaansekwaliteitskrant Wall Street Journal.

Isabel Dos Santos is 44 jaar oud, heeft in Londen gestudeerden heeft aandelen van heel wat belangrijke banken in het land in handen,namelijk van BIC in Angola en zo’n 19 procent van de aandelen van PBI inPortugal. Ook heeft ze aandelen bij de telecommunicatiebedrijven Unitel inAngola en Nos in Portugal. De beruchte zakenvrouw heeft in verschillendebedrijven geïnvesteerd in Portugal, waarvan Angola vroeger een kolonie was.

9. Mohamed Mansour (Egypte, 2,7 miljard dollar, ongeveer 2,3 miljard euro)


© mansour group

Hoewel Mohamed Mansour de negende rijkste mens van Afrikais, staat hij op de 887ste plaats in de wereldranglijst van Forbes. DeEgyptische zakenman staat aan het hoofd van de Mansour Group, die in 1952 uitde grond gestampt werd door zijn vader en zijn twee broers Yassen en Youssef.Ook zij zijn volgens Forbes miljardairs. De Mansour Group is uitgegroeid tot hettweede grootste bedrijf van heel Egypte op het vlak van businesscijfers. Zo ishet bedrijf meer dan 800 miljard dollar of ongeveer 684 miljard euro waar. De MansourGroup stelt zo’n 60.000 mensen te werk in 120 landen over heel de wereld.

Verder is de Mansour Group actief in verschillende sectoren,waaronder de energiesector, de autosector, de landbouwsector, de logistiekesector en de financiële sector. Het bedrijf is zelfs de officiële distributeurvan General Motors in Egypte, Irak en Libië. Ook is de Mansour Group deexclusieve distributeur van Caterpillar in verschillende Sub-Saharaanse landenin Afrika, in Irak en zelfs in Rusland.

Mohamed Mansour is ondertussen 70 jaar en hij is één van demeest bekende zakenmannen op het continent. Tussen 2006 en 2009 heeft hij zijnfunctie binnen het bedrijf even naast zich neergelegd om de rol van ministervan Transport in de Egyptische regering op zich te nemen. Hij moest zijnfunctie na drie jaar echter opgeven vanwege een ernstige treinramp. Sinds 2009staat Mohamed Mansour opnieuw aan het hoofd van de Mansour Group.

8. Koos Bekker (Zuid-Afrika, 2,8 miljard euro, ongeveer 2,39 miljard euro)


© youtube screenshot

Koos Bekker staat op de 924ste plaats in de wereldranglijstvan rijkste mensen van Forbes. In 1997 werd de Zuid-Afrikaan de CEO van Naspers.In 1985 richtte Koos Bekker ook mee M-Net/MultiChoice op. Dat was de eerstebetalende televisiezender buiten de Verenigde Staten. In 2014 gaf hij zijnpositie van CEO op om maar ‘gewoon’ directeur te worden van Napsers in 2015.

Napsers is een multinationaal mediaconglomeraat uitKaapstad. Het bedrijf maakte in 2017 nog een omzet van 3,1 miljard dollar. Datis ongeveer 2,65 miljard euro. Op de beurs werd het bedrijf geschat op ongeveer600 miljoen dollar of 513 miljoen euro in 1997. Onder de leiding van KoosBekker werd het bedrijf nog veel meer waard. Zo werd het bedrijf volgens Forbesin 2014 geschat op ongeveer 45 miljard dollar of 38 miljard euro. Op die manieris Koos Bekker één van de rijkste mensen van Zuid-Afrika geworden.

Napsers houdt zich in de eerste plaats dus vooral bezig metmedia en pers. Zo heeft het bedrijf de meerderheid van de Zuid-Afrikaansekranten in hun bezit via Media24. Ook heeft Napsers heel wat eCommerce inhanden en een betalend televisiekanaal. Het mediabedrijf is in de hele wereldactief dankzij hun investeringen. Recent heeft Napsers nog 2 procent van deaandelen van Tencent gekocht, een Chinese techgigant die gemiddeld 7,8 miljardeuro opbrengt. Napsers stak in 2001 nochtans ‘maar’ zo’n 26 miljoen euro in Tencent. Hetgaat om één van de meest succesvolle en winstgevende voorbeelden van risicokapitalismeallertijden.

6 ex-aequo. Naguib Sawiris (Egypte, 4 miljard dollar, ongeveer 3,41 miljard euro)


© EPA

Volgens het wereldklassement van Forbes uit 2018 is NaguibSawiris de 550ste rijkste mens op aarde. Naast zijn jongere broer Nassef Sawirisis hij ook de tweede rijkste man van Egypte. Hun vader, Onsi Sawiris, is 87jaar en is ook miljardair. Daarmee is het Sawiris-gezin één van de rijkste families vanhet continent.

Naguib Sawaris is de oprichter en directeur van Wind Telecom.Dat is een bedrijf dat gespecialiseerd is in telecommunicatie. Tot 2017 was hijook CEO van Orascom Telecom Media & Technology, het bedrijf dat in 2011opgericht werd door zijn vader.

Naguib Sawaris heeft zijn fortuin verdiend in de sector vantelecommunicatie en heeft ook aandelen in zijn bezit van Evolution Mining enEndeavor Mining (zo’n 20 procent van de aandelen). Hij is geen moslim, maar eenkoptische christen en is erg actief op twitter. NaguibSawaris is 64 jaar en is dus een doorleefd man. En hij is niet enkel actief ophet vlak van business. Zo richtte hij in 2011 de poltieke partij Free EgyptiansParty op. Sawaris en zijn partijleden zijn vooral gekant tegen de opkomst vanhet conservatieve, fundamentalistische Moslimbroederschap. De partij draagtprincipes van vrijheid, democratie en scheiding van kerk (moskee) en staat inEgypte hoog in het vaandel. De Free Egyptians Party zetelt ook in hetparlement van Egypte.

De zakenman kwam ook in de internationale pers toen hij in2015, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, voorstelde om een eiland inde Middellandse Zee over te kopen van Griekenland of van Italië om ervluchtelingen op te vangen. Het project is niet voorbij het stadium vangesprekken geraakt en werd uiteindelijk afgevoerd.

Ook op het culturele vlak heeft Naguib Sawaris al veelbetekend voor Egypte. Zo richtte hij het filmfestival El-Gouna op in degelijknamige, luxueuze stad. Het invloedrijk, kwaliteitsvolle tijdschrift JeuneAfrique heeft Naguib Sawaris in 2018 de zesde plaats gegeven in hun lijst vanmeest invloedrijke mensen in Afrika.

6 ex-aequo. Issad Rebrab (Algarije, 4 miljard dollar, ongeveer 3,41 miljoen euro)

Issad Rebrab is de 550ste rijkste persoon op de wereldvolgens de wereldranglijst van Forbes. Hij is ook de rijkste persoon van Algerije.Issad Rebrab is de oprichter en president-directeur-generaal van Cevital, hetgrootste private bedrijf van Algerije. Cevital is gespecialiseerd in devoedingsindustrie en de verdeling van voedsel.

Als absolute leider van de Afrikaanse voedingsindustriestelt Cevital ongeveer 18.000 mensen te werk. Ook de vijf kinderen van IssadRebrab bekleden hoogstaande functies binnen het succesvolle bedrijf. Dejaaromzet van Cevital wordt geschat op zo’n 4 miljard dollar of 3,42 miljardeuro. Cevital heeft onder andere één van de grootste suikerfabrieken van dewereld in zijn bezit, dat elk jaar naar schatting zo’n 2 miljoen ton suikerproduceert. In 2014 heeft het bedrijf het Franse bedrijf Brandt overgenomen,dat gespecialiseerd is in de fabricage van elektrische huishoudapparaten. Opinternationaal vlak is Cevital vooral aanwezig in Europa en Zuid-Amerika. Datis best een grote prestatie voor zo’n jong bedrijf, want Cevital bestaat nogmaar sinds 1998.

Issad Rebrab was ooit boekhouder. Hij heeft tegenwoordig ookhet dagblad Liberté in handen en in 2016 nam hij de tweede grootste Arabischtaligekrant van Algerije over, El Khabar. Toch krijgt Issad Rebrab ook heel watkritiek over zich. Zo zijn er verschillende media die willen verhinderen dat dezakenman nog meer macht in handen krijgt. Verschillende mediakanalen hebben ookgemeld dat hij politieke ambities zou hebben en er zou aan denken om kandidaatte zijn voor de presidentsverkiezingen in 2019.

5. Mike Adenuga (Nigeria, 5,3 miljard dollar, ongeveer 4,52 miljard euro)


© youtube

Mike Adenuga is de 365ste rijkste mens van de wereld volgenshet klassement van Forbes uit 2018. De Nigeriaan heeft zijn fortuin verdiend inde telecommunicatiesector en in de oliesector. Zijn succesverhaal is werkelijkopmerkelijk: toen hij jong was, begon hij als taxichauffeur in New York om zijnstudies te kunnen betalen. Uiteindelijk behaalde hij een Master in deZaakwaarneming.

Mike Adenuga wist zijn eerste miljoen dollar bij elkaar tesprokkelen op zijn 26ste toen hij het bedrijf van zijn moeder overnam, datgespecialiseerd is in de verdeling van dranken en de verkoop van kant. MikeAdenuga is ondertussen 65 jaar. Hij is ook de oprichter en grote baas van Globacom,een multinational gespecialiseerd in telecommunicatie en van Conoil, een petroleumproducent.Adenuga staat nu nog op de lijst van Forbes uit 2018, maar hij zal er dekomende jaren wellicht van verdwijnen. Zo heeft hij de jongste tijd al bijnaeen miljard dollar verloren. Dat komt overeen met ongeveer 855 miljoen euro.

4. Nassef Sawiris (Egypte, 6,8 miljard dollar, ongeveer 5,81 miljard euro)


© EPA

Nassef Sawiris is de 251ste rijkste mens op aarde volgenshet klassement van Forbes uit 2018. Hij is ook de rijkste man van Egypte, nogrijker dan zijn grote broer Naguib. Die is nog bekender dan Nassef enverschijnt ook een stuk vaker in de media. Nassef gaat een pak discreter met demedia om dan zijn broer.

Nassef Sawiris is actief bij het bedrijf Orascom, datopgericht werd door zijn vader. Hij staat ook aan het hoofd van OrascomConstruction dat hij grotendeels zelf uit de grond stampte.

Dat bedrijf is op de beurs gegaan in Caïro en op de NASDAQin Dubai. De omzet van het bedrijf in het jaar 2013 was volgens Forbes ongeveer7 miljard dollar of zo’n 5,98 miljard euro. Zowat alle experten zijn het erovereens dat het bedrijf nu nog een pak meer waard is. Het gaat om één van degrootste bedrijven van Afrika.

Het fortuin van Nassef Sawiris is zo enorm omdat hij een deelvan zijn bedrijf, namelijk Orascom Cement, in 2008 verkocht aan Lafarge, dattegenwoordig bekend is onder de naam Lafarge Holcim. Daarvoor werd een bedrag neergelegd vanongeveer 8,8 miljard euro. Nassef Sawiris heeft daarnaast ook aandelenvan Lafarge Holcim in zijn bezit, de grootste cementfabrikant van de wereld.Hij is de tweede grootste investeerder. Daarnaast pompt Nassef Sawiris ook noggeld in het sportkledingmerk Adidas. Hij is daar ook lid van de raad vancommissarissen, het toezichthoudende orgaan van naamloze vennootschappen. Danheeft hij ook nog OCI NV in handen, één van de grootste producenten vanmeststoffen ter wereld. Het bedrijf is de beurs op gegaan en heeft vooralfabrieken in de Verenigde Staten. Eén van hun aandeelhouders is niemand minderdan Microsoft-medeoprichter Bill Gates.

Enkele jaren geleden heeft de succesvolle zakenman eenluxueus appartement in New York gekocht voor ongeveer 70 miljoen dollar. Dat iszo’n 59,88 miljoen euro.

3. Johann Rupert (Zuid-Afrika, 7,2 miljard dollar, ongeveer 6,15 miljard euro)


© getty

Johann Rupert is de 228ste rijkste mens ter wereld volgenshet klassement van 2018 van Forbes. Hij is de zoon van Anton Rupert, één van debekendste en meest succesvolle Afrikaanse zakenmannen uit de 20ste eeuw. JohannRupert erfde van zijn vader de Compagnie Financière Richemont SA, dat die in1988 opgericht heeft. Richemont heeft enkele van de mooiste en meest exclusievemodemerken in handen, zoals Cartier, Piaget, Lancel en Montblanc. Tijdens hetderde trimester van 2017 maakte Richemont een omzet van ongeveer 3,1 miljardeuro.

Johann Rupert staat ook aan het hoofd van Remgro, eeninvesteringsbedrijf in Zuid-Afrika, waarvan hij zo’n 7 procent van de aandelenheeft, en Reinet, een investeringsholding uit Luxemburg. Daarnaast heeft JohannRupert nog 50 procent van de aandelen in zijn bezit van de rugbyclub de Saracensin Engeland.

Ondanks al die bezigheden wordt er in de pers weiniggesproken over Johann Rupert en houdt die zich liever afzijdig. Op de zeldzamemomenten, waarop hij toch in de media verschijnt, komt hij erg sterk over. Zozei hij in 2016 bijvoorbeeld dit aan de Amerikaanse krant New York Times: “Luxemoet je discreet beleven. De tijd van de blingbling is nu echt voorbij. Vergeethet. Onze samenleving bejubelt slechte personen. Er zijn ook veel voetballersdie miljoenen verdienen. Waar zijn onze waarden?”

2. Nicky Oppenheimer (Zuid-Afrika, 7,7 miljard dollar, ongeveer 6,57 miljard euro)


© youtube

Nicky Oppenheimer is de 202de rijkste mens ter wereldvolgens het klassement van Forbes uit 2018. Hij is ook de rijkste burger vanZuid-Afrika en de kleinzoon van Sir Ernest Oppenheimer. Die richtte in 1917 hetmijnbouwbedrijf Anglo American op. Zijn familie heeft tijdens de vorige eeuween belangrijke plaats veroverd in de zakenwereld, vooral in de diamantsector.

Nicky Oppenheimer volgde zijn vader en grootvader op alsleider van Anglo American en van het diamantsbedrijf DeBeers. In 2012 heeft NickyOppenheimer alle aandelen van zijn familie van DeBeers verkocht. Daarmee brakhij een traditie van bijna honderd jaar. De koper was Anglo American, waarvande familie Oppenheimer volgens Forbes amper 1 procent van de aandelen bezit.

De familie Oppenheimer is al jaren aan het investeren in hetmaterieel en natuurlijk erfgoed van Zuid-Afrika. Nicky Oppenheimer is ook deeigenaar van het Tswalu Kalahari Reserve. Dat is het grootste privatenatuurreservaat van Zuid-Afrika. Met zijn zoon heeft hij ook de stichting Brenthurstopgericht, die zich inzet voor een verbetering van de economie van Zuid-Afrika.

1. Aliko Dangote (Nigeria, 12,2 miljard dollar, ongeveer 10,42 miljard euro)


© EPA

Hoewel Aliko Dangote de rijkste mensen van Afrika is, staathij maar op de honderdste plaats van rijkste mensen ter wereld in hetklassement van Forbes van 2018. Volgens Forbes is hij ook de 66ste machtigstemens ter wereld en volgens Jeune Afrique de meest invloedrijke Afrikaan. AlikoDangote is de oprichter en baas van Dangote Cement, de grootste cementproducentvan Afrika.

Dangote heeft 88 procent van de aandelen van het bedrijf inhanden. Dangote Cement heeft in een tiental Afrikaanse landen fabrieken enmaakte in 2017 een omzet van zo’n 1,9 miljard euro. Dat is een stijging vanmaar liefst dertig procent ten opzichte van 2016.

Dangote heeft ook aandelen in zout- en suikerfabrieken en inde olie- en telecommunicatie-industrie. Hij is ambitieus en wil blijven groeienen kijkt daarvoor vooral naar Europa en de Verenigde Staten. Hij is amper in demedia te zien, maar heeft banden met heel wat wereldleiders. Zo werd hij onlangs nog ontvangen op hetÉlysée. Dangote is geen fan van blingbling. In 2007 zei hij dit tegen OprahWinfrey : “Ik ben in geld geïnteresseerd als een teken van succes, maar ikheb een sobere levensstijl.” Ook heeft hij al laten blijken dat hij de Engelsevoetbalclub Arsenal wil kopen, waarvan hij fan is.

Daarnaast wil Dangote zich ook inzetten voor een beterewereld. Zo richtte hij de de Dangote Foundation op in 1993. Het gaat om degrootste liefdadigheidsorganisatie van het land met een donatie van 1 miljoeneuro. Laatst investeerde Dangote nog 3,3 miljoen dollar of ongeveer 2,81miljoen euro in de bouw van de Dangote Business School in Nigeria, waar hijonderwijs wil voorzien.

Meer