Dit zijn de 10 landen met het snelste internet ter wereld

Zuid-Korea blijft het land met het snelste internet ter wereld. Dat blijkt uit een studie van het technologiebedrijf Akamai over de wereldwijde online snelheden tijdens het derde kwartaal van dit jaar.

Daarbij werd in Zuid-Korea een snelheid van 26,3 megabits per seconde opgetekend.

Daarmee was Zuid-Korea het enige land waar een online snelheid van meer dan 25 megabits per seconde kon worden gemeld.

Op de tweede plaats staat Hongkong met een gemiddelde snelheid van 20,1 megabits, gevolgd door Noorwegen (20 mbps), Zweden (19,7 mbps) en Zwitserland (18,4 mbps). Wereldwijd werd een gemiddelde van 6,3 megabits per seconde geregistreerd.

Stedelijk

“De eerste plaats van Zuid-Korea is geen verrassing,” benadrukt Ananya Bhattacharya, columnist bij het magazine Quartz. “Het land doet al twintig jaar inspanningen om zich wereldwijd bij de digitale marktleiders te kunnen scharen.

“De Zuid-Koreaanse regering bouwde een sterke infrastructuur uit voor supersnel internet en introduceerde een wettelijk kader om de breedbandmarkt competitief te houden. Burgers werden aangemoedigd en financieel ondersteund om computers te kopen en gebruik te maken van internet.”

Inmiddels is Zuid-Korea met een penetratie van 78 procent ook wereldwijd leider in breedband. Japan volgt op de tweede plaats met een score van 68 procent.

Er wordt wel op gewezen dat de grote bevolkingsdichtheid in het voordeel van Zuid-Korea werkt. Meer dan 80 procent van de totale bevolking woont immers in stedelijke gebieden.

“Er kan veel efficiënter worden gewerkt wanneer snelle verbindingen slechts op kortere afstanden moeten worden opgezet,” aldus Ananya Bhattacharya. “Ook locaties zoals Hongkong en Singapore scoren dan ook bijzonder hoog met online snelheden. Hun bevolking situeert zich immers voor 100 procent in een stedelijke omgeving.”

Uit de cijfers van Akamai blijkt nog dat de wereldwijde online snelheden tegenover het tweede kwartaal van dit jaar met 2,3 procent zijn gestegen. (mah)

Meer