De armste landen ter wereld zijn allemaal op het Afrikaanse continent ten zuiden van de Sahara te vinden. In bijna alle arme landen is er recent een burgeroorlog of een etnisch conflict geweest.
De meeste arme landen in de top 10 hebben een autoritair regime, zonder sterke gerechtelijke instellingen of vrije pers, en corruptie is er ingeburgerd. Samen met zwakke financiële instellingen en een gebrekkige infrastructuur zijn deze landen niet aantrekkelijk voor investeerders, hoewel sommige landen nochtans een enorme voorraad grondstoffen bezitten.
Het land dat de grootste sprong voorwaarts maakte is Malawi. Daar zit het feit dat er opnieuw een democratisch verkozen regering is, voor veel tussen. Toch staat het land nog steeds in de top 10.
10. Madagaskar
© Getty
Madagaskar is in omvang het vierde grootste eiland ter wereld. De gemiddelde inwoner is er 42% armer dan 50 jaar geleden, volgens gegevens van de Wereldbank. Politiek is het er regelmatig onstabiel. In 2009 was er een staatsgreep, waarna de meeste buitenlandse hulp geschrapt werd. Driekwart van de bevolking van Madagaskar zou nu met minder dan 1,25 dollar per dag moeten overleven.
De meeste inwoners leven van landbouw, en dat maakt de economie van Madagaskar heel kwetsbaar. Extreem weer kan grote gevolgen hebben. Bijgevolg wordt ook verwacht dat Madagaskar één van de landen is die het zwaarst getroffen zullen worden door de klimaatverandering.
Als er dan toch sprake kan zijn van economische groei, dan zal die van het toerisme moeten komen. Het land beschikt over een unieke biosfeer. Ook de industrie heeft potentieel in Madagaskar, en dan vooral de metaal- en houtsector. Helaas heeft het land economische steun nodig om die factoren ten volle te benutten.
9. Eritrea
© Getty
De regering van Eritrea maakt het nauwelijks mogelijk om economische gegevens over het land te verzamelen. Eritrea kent maar één politieke partij en wordt momenteel nog getroffen door sancties die de VN Veiligheidsraad heeft opgelegd. Op het vlak van mensenrechten scoort het land ook bijzonder slecht. De voorbije jaren zijn honderdduizenden mensen Eritrea ontvlucht, meestal naar Europa waar ze op een betere toekomst hopen.
De meerderheid van de bevolking is jong en 80 procent is afhankelijk van landbouw waarvoor ze rudimentaire methodes gebruiken. Door de droogte in de streek is voedselzekerheid voor het hele land een serieuze uitdaging. Mijnbouw zou een mogelijkheid zijn om economische groei in dit zwaar onderontwikkelde land te bewerkstelligen. Dit jaar moeten vier nieuwe mijnen met potas, goud, koper en zink opengaan. Misschien is dat voor Eritrea een kans in de toekomst uit de top 10 te geraken.
8. Guinee
© Getty
Guinee zou één van de meest welvarende landen ter wereld kunnen zijn, want het beschikt over een enorme voorraad mineralen. Een kwart van alle bauxiet in de wereld bevindt zich op het grondgebied van Guinee. Toch staat het in de top 10 van de armste landen, aangezien de bevolking erg afhankelijk is van landbouw en daarvoor geen moderne technologie heeft.
En dan is er nog de uitbraak van ebola die Guinee zwaar heeft getroffen. Eind 2015 is die uitbraak officieel geëindigd, maar het land zelf herstelt slechts langzaam. Veel gezinnen voelen de effecten in hun inkomsten. In de mijnbouw is in 2016 dan ook nog eens een project met een waarde van 20 miljard dollar stopgezet.
Toch voorziet de regering een economische groei, aangezien er ook nog mogelijkheden zijn voor de productie van goud en bauxiet. Een verbetering van de levensstandaard is er nog niet gekomen, omdat de verstedelijking heel ongecontroleerd gebeurt.
7. Mozambique
© Getty
Mozambique had goede vooruitzichten, nadat in 2011 gas was ontdekt voor de kust van het land. Maar in 2016 bleek dat Mozambique 1,4 miljard dollar schulden had, waardoor het IMF besliste om alle financiële hulp aan het land stop te zetten. De druk op het fiscale systeem is enorm, aangezien de schulden moeten worden terugbetaald voor het land inkomsten kan krijgen uit de megaprojecten die de gasbronnen met zich meebrengen.
Het land verwacht niet dat het voor 2021 een lening zal kunnen terugbetalen. De economische groei van de voorbije jaren heeft intussen de bevolking ook nog niet bereikt. De meeste inwoners van Mozambique leven onder de armoedegrens en hun inkomsten staan voortdurend onder druk van de klimaatverandering. Daardoor blijft Mozambique voorlopig nog wel even in de top 10 van de armste landen staan.
6. Malawi
© Getty
Malawi is de beste leerling van deze klas, maar staat toch nog altijd zesde onder de armste landen ter wereld. De belangrijkste reden voor de sprong voorwaarts is de democratische verkiezing van een regering die voor stabiliteit zorgt. Daardoor krijgt Malawi nu veel financiële steun van het IMF en de Wereldbank.
Malawi blijft echter heel kwetsbaar, aangezien de landbouw er afhankelijk is van gewassen die regen nodig hebben. Door droogte heeft het verwachte herstel in het land vertraging opgelopen. Het is heel belangrijk voor Malawi dat ze die kwetsbaarheid onder controle krijgen.
In de steden verbeteren de levensstandaarden, maar op het platteland vergroten inflatie en grote voedselonzekerheid juist de armoede. Volgens de Wereldbank kon in 2015 en 2016 liefst 17 procent van de bevolking de voedselvereisten niet halen en blijft de nood aan buitenlandse steun groot.
5. Niger
© Getty
Zo’n 80 procent van de oppervlakte van Niger maakt deel uit van de Sahara en is dus woestijngebied. De bevolking groeit echter snel aan en is afhankelijk van de heel kleinschalige landbouw in het land. De woestijn breidt echter uit en de klimaatverandering kan het probleem van Niger alleen maar groter maken.
De economie is er nu vooral afhankelijk van goud en uranium, maar is erg kwetsbaar voor prijsveranderingen, droogte en overstromingen. Daardoor is Niger dus één van de armste landen ter wereld. Er is wel hoop dat olie het land een duw in de rug kan geven. Maar intussen is er vooral bezorgdheid over de schulden van Niger, die rond deze tijd pieken. De meeste grote projecten kunnen pas in de toekomst geld opleveren.
Het land is voorts heel onstabiel door de aanwezigheid van de terreurgroep Boko Haram. Veel mensen zijn al gevlucht voor de dreiging van Boko Haram. Slavernij is pas sinds 2003 verboden in Niger en veel mensen zijn analfabeet. Ziekte en een hoge sterftegraad maken het nog lastiger voor de bevolking.
4. Liberia
© Getty
In Liberia moet de pas verkozen president George Weah voor verbetering zorgen. Voor hij in de politiek actief werd, was hij een succesvolle profvoetballer die voor topclubs zoals AC Milan, Chelsea, Manchester City en Paris SG gespeeld heeft. Sinds het einde van de burgeroorlog in 2003 is het rustig in Liberia. De veiligheidstroepen hebben hun verantwoordelijkheid overgedragen aan de regering.
Toch heeft het land recent nog klappen gekregen. Dat kwam door de uitbraak van ebola en door de dalende grondstoffenprijzen. Wel wordt verwacht dat de economie kan groeien dankzij nieuwe goudmijnen. Maar op dit moment blijft Liberia vooral leven van rubber, ijzererts en palmolie. Daardoor zijn ze erg afhankelijk van de globale markten en voelen ze veranderingen daar meteen.
In de landbouw is ook Liberia nog te afhankelijk van oude technologie, waardoor de bevolking erg kwetsbaar blijft. De levensstandaard is er erg miserabel en maakt dat Liberia nog wel een tijd één van de armste landen ter wereld zal zijn. Zo’n 85 procent van de Liberianen leeft onder de armoedegrens.
3. Burundi
© Getty
Burundi blijft een heel onstabiel land door de burgeroorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. President Pierre Nkurunziza, een voormalige Hutu-rebel, is op een controversiële manier verkozen en en staat onder zware internationale druk. In 2016 schrapte de Europese Unie, de grootste donor van Burundi, de financiële steun aan het land. Dat heeft echter tot recessie geleid en de voedselonzekerheid is er groot geworden. De prijzen voor producten zoals aardappelen zijn flink gestegen.
De productie van koffie, het belangrijkste exportproduct van Burundi, is ook teruggevallen. Zeker 82% van de bevolking zou het met maximaal 1,25 dollar per dag moeten stellen. Aangezien 90% van de bewoners afhankelijk is van landbouw, zijn ze heel gevoelig voor prijswisselingen, exportbeperkingen en voedselschaarste. Het brengt Burundi op het podium van de armste landen ter wereld.
2. Democratische Republiek Congo
© Getty
Congo heeft veel grondstoffen, maar toch staat het onvermijdelijk op de tweede plaats van de armste landen ter wereld. De verkiezingen in december zullen heel belangrijk zijn, want het is er al jaren onrustig sinds president Kabila de verkiezingen maar bleef uitstellen. Er dreigen voortdurend burgeroorlogen in Congo, waardoor de Verenigde Naties met een strijdmacht van 18.000 ter plaatse blijven om in te grijpen.
De dalende prijs voor koper en andere mineralen hebben de economie van Congo ook geen deugd gedaan. Het land heeft zwaar te lijden onder inflatie en de munt is in waarde gedaald tegenover de dollar.
1. Centraal-Afrikaanse Republiek
© Getty
Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1960 heeft de Centraal-Afrikaanse Republiek een democratisch verkozen president. Dat is een belangrijke stap voor het land, dat gebukt gaat onder een internationaal exportverbod voor diamanten. Als ze die handel terug kunnen opzetten en daarnaast de landbouw en de mijnbouw kunnen activeren, dan zou een serieuze economische groei mogelijk moeten zijn.
Op dit moment blijft de Centraal-Afrikaanse Republiek echter koploper onder de armste landen ter wereld. Driekwart van de bevolking zou volgens de Wereldbank in extreme armoede leven. De Verenigde Naties blijven zich inspannen om de vrede in het land te herstellen, waardoor al 1,2 miljoen mensen naar huis zijn teruggekeerd. De Wereldbank heeft een ambitieus programma goedgekeurd waarbij ze met 250 miljoen dollar het land herop willen bouwen.
Lees ook