Dit jaar vielen in Europa meer dan 15.000 doden als gevolg van de hete zomer. Volgens de WHO zal dit cijfer echter nog verder oplopen

Dit jaar vielen in Europa meer dan 15.000 doden als gevolg van de hete zomer. Volgens de WHO zal dit cijfer echter nog verder oplopen
(Robert Nemeti/Anadolu Agency via Getty Images)

In Europa zijn tot nu toe minstens 15.000 mensen gestorven als gevolg van het hete weer de afgelopen zomer. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een onderzoek dat deze week op de klimaattop COP27 in Egypte werd gepresenteerd.

Waarom is dit belangrijk?

De afgelopen zomer was klimatologisch voor veel Europeanen een rampjaar. Extreme droogtes deden oogsten mislukken en zetten elektriciteitsnetwerken onder druk. Onderwijl raasden alles vernietigende bosbranden doorheen Zuid-Europa. Nu blijkt, dat naast materiële schade, er ook menselijk leed was. 

In het nieuws: Volgens de WHO zijn er in 2022 ten minste 15.000 mensen specifiek door de hitte gestorven. Dat zei Hans Kluge, de regionaal directeur van de gezondheidsorganisatie, in een verklaring aan France24.

  • “Onder andere bijna 4.000 sterfgevallen in Spanje, meer dan 1.000 in Portugal, zeker 3.200 in het Verenigd Koninkrijk en ongeveer 4.500 sterfgevallen in Duitsland, werden door de nationale gezondheidsautoriteiten gemeld tijdens de zomer”, aldus Kluge.
  • “Verwacht wordt dat deze raming zal stijgen naarmate meer landen melding maken van extra sterfgevallen als gevolg van de hitte”, zo voegde hij eraan toe.
  • Volgens de gezondheidsorganisatie is hittestress – waarbij het lichaam zichzelf niet kan koelen – de belangrijkste doodsoorzaak die in verband kan worden gebracht met het klimaat. Daar voegde het aan toe dat extreme temperaturen een gevaar vormen voor mensen met chronische hartaandoeningen, ademhalingsproblemen en diabetes. 
  • De WHO zei dat toenemende hittegolven en ander extreem weer “zullen leiden tot meer ziekten en sterfgevallen” in de komende decennia, tenzij er “drastische” maatregelen worden genomen.

Europese gewassen verwelken

De achtergrond: De uitzonderlijk hoge temperaturen van afgelopen zomer leidden tot de ergste droogte die het Europese continent sinds de middeleeuwen heeft gekend. Vooral de landbouw werd hard getroffen door het extreme klimaat.

  • Volgens een rapport van de Europese Commissie had bijna de helft van het grondgebied in Europa te maken met ernstige droogtes, waarvan 11 procent op een “kritiek niveau”. 
  • Het gebrek aan vocht in de bodem veroorzaakte aanzienlijke stress op de vegetatie, waardoor de landbouwsystemen in Europa flink onder druk kwamen te staan en er bezorgdheid heerste over de gevolgen voor de oogstopbrengsten.
  • Daarnaast wees het rapport naar de duidelijke opwaartse trend van het aantal droogtes in Europa. “De ernstige droogte waarmee verschillende regio’s van Europa sinds het begin van het jaar te kampen hebben, breidt zich verder uit en verergert. De beschikbaarheid van water zal de komende maanden mogelijk zelfs in het gedrang kunnen komen”.
  • En ook Europese culinaire schatten, van Franse kazen en mosterd tot Spaanse Jamón, liepen gevaar. Dankzij de extreme weersomstandigheden hadden landbouwers steeds meer moeite om zich te houden aan de strikte, traditionele receptuur van iconische streekproducten. Hierdoor werd een industrie van meer dan 75 miljard euro bedreigd.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.