Het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten komen op 30 november bijeen om de olieproductiequota te bespreken. Sommigen verwachten verdere verlagingen, wat de prijzen zou kunnen opdrijven na weken van rust.
Dit is het moment van de waarheid voor de olieprijzen: wat zal OPEC+, en Saoedi-Arabië in het bijzonder, beslissen?

Waarom is dit belangrijk?
De afgelopen maanden heeft het oliekartel verschillende keren de olieproductie verlaagd om de prijzen op te drijven. Dit heeft elke keer gewerkt, maar slechts tijdelijk. De wereldeconomie koelt af, wat een neerwaarts effect heeft op de prijzen. Saudi-Arabië, 's werelds grootste olieproducent, is nog ver verwijderd van de symbolische grens van 100 dollar per vat olie. De vraag voor de vergadering van zondag is of OPEC+ de geopolitieke situatie zal aangrijpen om verdere productieverlagingen aan te kondigen.In het nieuws: OPEC+ komt op 30 november bijeen in Wenen. De dertien OPEC-landen en hun bondgenoten, waaronder Rusland, zullen dan de olieproductiequota bespreken. Die bijeenkomst stond oorspronkelijk gepland voor 26 november, maar werd vandaag uitgesteld.
- Volgens verschillende bronnen die spraken met Reuters en de Financial Times zijn er twee mogelijke scenario’s:
- Extra verlagingen van de productiequota.
- Een uitbreiding van de verminderingen waartoe OPEC+ al heeft besloten, naast de vrijwillige verminderingen door Saoedi-Arabië en Rusland.
- Voorlopig heeft OPEC+, als onderdeel van een reeks maatregelen die eind 2022 van start gingen, zijn totale productie met 5,16 miljoen vaten per dag verminderd, of 5 procent van de dagelijkse wereldvraag. OPEC+ is verantwoordelijk voor een reductie met 3,66 miljoen vaten, terwijl de rest afkomstig is van extra bezuinigingen door Saoedi-Arabië en Rusland, buiten het kartel.
Saoedi-Arabië is de sleutel
De essentie: De geopolitieke spanningen zullen een impact hebben op de beslissing van OPEC+.
- Het gerucht gaat dat bepaalde Arabisch-islamitische landen in het kartel een boodschap zouden willen sturen in de context van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Naar verluidt zouden Iran, Algerije en Koeweit verdere productieverlagingen eisen.
- Maar dit zou nog meer dan nu een olieprijzenoorlog kunnen ontketenen en een frontale aanval op de Verenigde Staten en Joe Biden, die in november herkozen moet worden. Brandstofprijzen zijn een belangrijke factor in de binnenlandse politiek van de VS.
- Veel zal afhangen van de grootste producent ter wereld: Saoedi-Arabië. En dit land heeft een grote economische impact. Riyad heeft zijn productie tot het einde van het jaar met een miljoen vaten per dag verlaagd. Saoedi-Arabië kan beslissen om die maatregel te verlengen.
- Gezien de daling van de olieprijzen in de afgelopen weken is het echter niet uitgesloten dat Saoedi-Arabië verder in de productie knipt. Het valt nog te bezien of dit binnen OPEC+ of daarbuiten zal gebeuren.
Ver van de grens van 100 dollar
De trend: De prijzen gaan niet de goede kant op voor Riyad.
- De prijs van een vat ruwe Brentolie, de benchmark in Europa, is de afgelopen weken gedaald tot onder de 80 dollar, vergeleken met 98 dollar in september vorig jaar. De afgelopen dagen hebben geruchten over verdere productieknippen de stijging van de olieprijzen aangewakkerd, waardoor de prijs opnieuw is gestegen naar 82 dollar per vat.
- Het is belangrijk voor Saoedi-Arabië om de lat hoog te leggen in termen van prijzen, zodat het zijn overheidsfinanciën kan spekken en zijn faraonische projecten kan uitvoeren, wat het land in staat moet stellen om de post-oliewereld binnen te stappen.
- Riyad produceert liever 9 miljoen vaten per dag (de huidige productie) tegen een hogere prijs dan 12 miljoen vaten per dag (de maximale capaciteit) tegen een lagere prijs.
- Afgelopen vrijdag zei de Saudi-Arabische minister van Energie dat de recente prijsdaling “het gevolg was van speculanten” en niet van een daling van de wereldwijde vraag. Dit zou erop kunnen wijzen dat de rol van de Arabische staat nog lang niet is uitgespeeld.