Dit Chinees nieuwsanker werkt 24 uur per dag en vraagt zijn baas niet om opslag

De eerste virtuele tv-presentator heeft zijn debuut gemaakt op de Chinese nieuwszender Xinhua.

“Hallo iedereen, ik ben een Engels sprekende kunstmatige intelligentie die verantwoordelijk is voor deze presentatie. Dit is mijn allereerste dag bij het Xinhua News Agency en mijn stem en uiterlijk zijn gebaseerd op die van Zhang Zhao, een echt nieuwsanker bij Xinhua.” 

Op het World Internet conference in de Chinese stad Wuzhen heeft het nieuwsagentschap Xinhua haar virtuele tv-presentator voorgesteld.  Die werd ontwikkeld in samenwerking met de Chinese zoekmachine Sogou. “Wij verwelkomen nu officieel kunstmatige intelligenties zonder de Xinhua-presentatoren”, aldus het persorgaan van de Chinese Communistische Partij, die in het land 10.000 mensen in dienst heeft.

Op onderstaande video is te zien hoe de technici van Xinhua het uiterlijk en de beweging van de lippen van een van hun meest populaire presentatoren hebben opgenomen om ze daarna in realtime te moduleren op de virtuele presentator en en hem zo een ​tekst laten voorlezen.

Chinezen haalden de mosterd opnieuw in de VS

De technologie lijkt te zijn ontwikkeld aan de hand van het werk van een goep Amerikaanse onderzoekers, die erin slaagden video’s te produceren, waarin ze Barack Obama zaken een toespraak lieten geven en hem zaken lieten zeggen die hij nooit had uitgesproken

De kunstmatige intelligentie is in staat de toon van de stem van een persoon te analyseren om deze dan zo goed mogelijk na te bootsen. Om de presentator een realistisch uiterlijk te geven, worden afbeeldingen van de echte journalist gebruikt, waarop dan de bewegende lippen worden geprojecteerd

“In 2025 weet niemand nog wat waar en niet waar is op internet”

Volgens de South China Morning Post wil Xinhua op deze manier geld besparen, eerder dan dat het agentschap met technologische hoogstandjes wil pronken. Volgens Xinhua is het gebruik van kunstmatige intelligentie in de presentatie goedkoper en kan ze van pas komen om efficiënter om te gaan met ‘breaking news’, wanneer dat nog in extremis moet worden toegevoegd. Deze hybride nieuwsankers werken daarenboven 24 uur op 24, gaan nooit met vakantie en vragen de baas niet om betere werkvoorwaarden.

In zijn pessimistengids voor 2018 deed het persagentschap Bloomberg eind vorig jaar een opmerkelijke voorspelling voor de toekomst: “In 2025 weet niemand nog wat waar en niet waar is op internet. Facebook, Twitter en Google houden op te bestaan.” Wie de video van Xinhua bekijkt, mag zich terecht afvragen of het tot 2025 zal duren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20