Verdwijnt de getrouwheidspremie binnenkort? De Nationale Bank van België (NBB) en de financiële waakhond FSMA kanten zich alvast niet tegen zo’n ingreep. Nu wil ook Alexia Bertrand (Open VLD), staatssecretaris voor Consumentenzaken, de banken niet langer verplichten om een getrouwheidspremie aan te bieden.
Discussie over afschaffing getrouwheidspremie laait opnieuw op: staatssecretaris voor Consumentenzaken wil spaarrente hervormen

Waarom is dit belangrijk?
De spaarrente is al meermaals voer voor discussie geweest in de Wetstraat. Volgens sommige regeringspartijen is die vergoeding te complex. Ze hekelen onder meer de getrouwheidspremie. Spaarders krijgen die pas zodra ze hun geld voor twaalf opeenvolgende maanden vastklikken.In het nieuws: Bertrand pleit voor een afschaffing van de (verplichte) getrouwheidspremie.
- Zo’n ingreep moet ervoor zorgen dat de klanten meer keuze krijgen tussen sparen op korte en op langere termijn.
- Ter verduidelijking: De spaarrente van een gereglementeerd spaarboekje moet uit twee elementen bestaan: de basisrente en de getrouwheidspremie. De basisrente wordt berekend op basis van hoelang het geld gedurende een jaar op de rekening staat. Als dat een volledig jaar is, krijg je de volledige rente. De getrouwheidspremie daarentegen ontvang je pas als je je spaargeld gedurende twaalf opeenvolgende maanden vastklikt.
- “Klanten die hun geld voor korte termijn willen parkeren moeten een aanbod krijgen van rekeningen die enkel een basisrente bieden”, aldus Bertrand. “Wie zijn of haar spaargeld langer dan twaalf maanden kan missen, moet wel nog kunnen kiezen voor een formule met een getrouwheidspremie.”
Advies van FSMA en Nationale Bank
Details: Het pleidooi van de staatssecretaris komt er nadat de financiële waakhond FSMA en de Nationale Bank van België (NBB) hebben aangegeven dat ze niet tegen de afschaffing van de getrouwheidspremie zijn.
- De monetaire instelling had vorige week haar advies al gegeven. Pierre Wunsch, gouverneur van de NBB, waarschuwde toen wel dat zo’n wijziging moet gebeuren zonder dat de financiële stabiliteit van de banken in het gedrang komt. Hij is onder meer voorstander van een overgangsperiode.
- Bertrand, minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) en de Kamercommissie voor Begroting en Financiën hebben ook hun oor te luisteren gelegd bij de FSMA. De financiële waakhond zei vandaag dat het niet langer nodig is om de huidige vergoedingsstructuur voor gereglementeerde spaarrekeningen te behouden.
- “De getrouwheidspremie moest bijdragen aan de stabiliteit op de spaarmarkt. Maar de bestaansreden en de reglementaire omkadering van de getrouwheidspremie zijn gelinkt aan marktvoorwaarden die niet meer bestaan”, klinkt het. “Nadat de regelgeving de voorbije jaren sterk is aangescherpt, beschikt de toezichthouder vandaag over meer tools om de financiële stabiliteit te garanderen. Bovendien werden de voorbije jaren meer inspanningen gedaan om de spaarmarkt transparanter te maken voor de consument.”
- Net zoals de NBB roept de FSMA de regering op om voorzichtig te werk te gaan. Het is onder meer niet de bedoeling dat de spaarders door de afschaffing een lagere spaarrente krijgen. De financiële waakhond pleit ook voor een overgangsperiode. “Op die manieren krijgen de spaarders nog de getrouwheidspremie die ze hebben opgebouwd en kunnen de financiële instellingen hun renterisico optimaal beheren”, aldus de FSMA.
“Gevaar voor de spaarder”
Maar: Febelfin is een koele minnaar van de afschaffing.
- De bankenfederatie zei vorige week tegenover De Tijd dat een afschaffing negatief is voor spaarders. Zo beschermt de getrouwheidspremie hen tegen rentedalingen. Het tarief wordt op het moment van de storting immers vastgeklikt voor twaalf maanden. Eventuele rentewijzigingen hebben tijdens die periode dus geen impact op de spaaropbrengsten.
- “De algemene verwachting is dat de marktrente tegen eind 2024 lager staat. Een afschaffing van de getrouwheidspremie zou in dat geval resulteren in een lagere renteopbrengst voor de spaarder dan als het systeem zou blijven”, klinkt het.