Paniek in Frankrijk: Dijonmosterd zo goed als verdwenen uit schappen supermarkten door droogte en oorlog in Oekraïne

Frankrijk wordt al een aantal weken in de greep gehouden door een tekort aan Dijonmosterd. De Franse delicatesse – en voor sommigen een ware basisbehoefte – is zo goed als verdwenen uit de schappen van de supermarkten.

De Fransen consumeren een kilo mosterd per persoon per jaar. Een groot deel daarvan is de Dijon variant, die moet voldoen aan specifieke eisen. Volgens de Franse regels moet de mosterd gemaakt worden van bruine zaden (Brassica juncea) of zwarte zaden (Brassica nigra). 

Gewoonlijk importeren de Franse fabrikanten ongeveer 80% van de 35.000 ton zaden die nodig zijn uit Canada. Vorig jaar werden de provincies Alberta en Saskatchewan, waar het grootste deel van de oogst wordt verbouwd, echter getroffen door droogte. De Canadese oogst bedroeg ongeveer de helft van die in een normaal jaar.

Daarnaast verstoort de oorlog in Oekraïne de toevoer van alternatieve zaden en staan de voorraden wereldwijd onder druk. De lokaal geproduceerde zaden in de Franse Bourgogne kunnen dit tekort echter niet compenseren, zegt Luc Vandermaesen. Hij is het hoofd van de mosterdvereniging van de Bourgogne en directeur van Reine de Dijon, een Franse mosterdproducent die in de regio is gevestigd.

“De markt is volledig droog. Er zijn geen voorraden, niets”, zegt Vandermaesen tegen The Economist.

Fransen leggen voorraden aan

“Naarmate meer mensen zich bewust worden van dit probleem, hebben Franse consumenten de vraag naar mosterd verhoogd en voorraden aangelegd, de schappen van supermarkten raken leeg”, zegt Sebastien Eteve van onderzoeksbureau NielsenIQ tegen Forbes.

Of na de droge en hete zomer de geliefde Dijonmosterd weer beschikbaar zal zijn, moet vanaf november duidelijk worden. De landbouwers in de Bourgogne hebben de oogst van dit jaar deze maand binnengehaald en deze wordt nu geschoond. Tegen eind september zullen de zaden in de fabrieken aankomen, zodat de productie weer opgestart kan worden. 

De Canadese oogst valt echter later, en de voor dit jaar verwachte hoeveelheden zijn onbekend. De Franse fabrikanten verwachten de invoer pas in december te ontvangen. Kortom, het is onwaarschijnlijk dat de Dijonmosterd op zijn vroegst in 2023 weer in normale hoeveelheden in de schappen van de Franse supermarkten zal liggen.

(as)

 

Meer