Digitale munten die geen crypto zijn: India test zijn ‘e-roepie’

De Indiase centrale bank is begonnen met een proefprogramma van zijn digitale munt. De bankiers van de Zuid-Aziatische mogendheid zijn vooralsnog niet onder de indruk.

Waarom is dit belangrijk?

CBDC’s zijn digitale munten die worden uitgegeven door centrale banken. Soms draaien ze op blockchain, de technologie achter crypto. "CBDC’s zijn de digitale cash voor de 21ste eeuw”, zegt de Bank for International Settlements, de koepel van belangrijkste centrale banken wereldwijd. De meningen over hun innovatie zijn echter verdeeld. Zo kunnen ze op veel kritiek rekenen van tegenstanders van het centrale banken-beleid, die er bijvoorbeeld een anti-privacytool in zien om de financiële transacties van gewone burgers in kaart te brengen.

Het nieuws: De Reserve Bank of India (RBI) is op de eerste december met een proefprogramma van de “e-roepie” voor de kleinhandel begonnen. Eerder liep er al een pilot voor het gebruik van de digitale roepie op de tweedehands markt voor staatsobligaties (ofte: de groothandel), weet het persagentschap Reuters.

  • Vier Indiase banken – ICIC Bank, IDFC, de State Bank of India en Yes Bank - nemen deel aan de pilot, die is uitgerold in de steden Mumbai, New Delhi, Bengaluru en Bhubaneswar.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.