Wereldwijde banken bundelen krachten voor proef met digitale valuta om grensoverschrijdende betalingen te stroomlijnen


Key takeaways

  • Zeven centrale banken onderzoeken het potentieel van digitale valuta voor grensoverschrijdende betalingen via het Agora-project.
  • Wholesale CBDC’s zullen worden onderzocht om de snelheid en efficiëntie van internationale overboekingen te verbeteren.
  • Deelnemende commerciële banken zijn onder andere JPMorgan, HSBC, UBS en het Japanse MUFG.

Toonaangevende commerciële banken van over de hele wereld hebben zich aangesloten bij een proefprogramma dat wordt gedomineerd door centrale banken van de G7 om de mogelijkheden van digitale valuta voor grensoverschrijdende betalingen te onderzoeken. Bij het Agora-project zijn zeven centrale banken betrokken en het doel is om het gebruik van “tokenized” bankdeposito’s naast CBDC’s (Central Bank Digital Currencies) te onderzoeken om de snelheid en efficiëntie van internationale overboekingen te verbeteren.

De focus van het project ligt op “wholesale” CBDC’s, die voornamelijk worden gebruikt tussen banken in plaats van direct door het publiek. Het probeert uitdagingen aan te pakken die te maken hebben met verschillende tijdzones, wettelijke kaders, regelgevende vereisten en technische infrastructuur.

Deelnemende commerciële banken

Onder de deelnemende commerciële banken zijn grote financiële instellingen zoals JPMorgan, HSBC, UBS en het Japanse MUFG. Het project wordt geleid door de Bank for International Settlements en het Institute of International Finance, wat wijst op een kloof in de ontwikkeling van CBDC’s tussen de Agora-groep en het mBridge-initiatief dat in 2021 werd gelanceerd door centrale banken uit China, Hong Kong, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten, waarbij Saoedi-Arabië zich onlangs heeft aangesloten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.