Door de Oekraïnecrisis zit de olieprijs fors in de lift. De effecten daarvan zijn onder meer voelbaar aan de pomp. Zo zal de maximumprijs voor een liter diesel zaterdag stijgen tot 2,084 euro. Volgens analisten van Wall Street zal de olieprijs niet snel dalen, integendeel. “Het aanbod is momenteel veel te klein”, luidt de consensus.
De olieprijs zit op een recordkoers. De prijs van een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, kwam donderdag even uit op iets meer dan 119 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2012. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie klokte op het hoogtepunt donderdag af op 116,5 dollar. Dat is de hoogste prijs sinds september 2008.
Impact voelbaar aan de pomp
Die stevige prijsstijgingen voelen we nu al in onze portefeuille. Zo zal de maximumprijs voor een liter diesel morgen stijgen tot 2,084 euro. Vorige week was diesel al 8,1 cent per liter duurder geworden. Voor benzine 95 betaal je vandaag maximaal 1, 869 euro per liter. Wie benzine 98 tankt, betaalt maximaal 1,977 euro per liter. De prijs van stookolie is donderdag dan weer gestegen tot 1,0315 euro voor bestellingen vanaf 2.000 liter.
We moeten niet ver zoeken voor een verklaring voor de oplopende olieprijzen: de Oekraïnecrisis. Het Westen is namelijk in grote mate afhankelijk van Rusland voor de import van olie. Het land exporteert 4 à 5 miljoen vaten ruwe olie per dag. Veel Europese energiebedrijven mijden momenteel Russische ruwe olie, hoewel er de facto geen sancties zijn geïmplementeerd op de Russische export van olie en gas.
“Hausse is nog niet voorbij”
Wie hoopt dat de prijzen binnenkort zullen dalen, moeten we teleurstellen. Experts zijn er namelijk van overtuigd dat er nog een vervolg zal gegeven worden aan de recente hausse. Analisten van JP Morgan zijn er bijvoorbeeld van overtuigd dat de prijs van Brentolie nog zal oplopen tot minstens 120 dollar per vat. “De prijs zal enkele maanden rond dat niveau schommelen om zo een drastische vermindering van de vraag op gang te trekken”, klinkt het.
Als de verstoring van de Russische volumes het hele jaar aanhoudt, zou de prijs van Brentolie volgens de bank eind 2022 op 185 dollar per vat kunnen uitkomen, waardoor de vraag waarschijnlijk met ongeveer 3 miljoen vaten per dag zou dalen.
“Dergelijke prijsniveaus hebben een impact op de vraag, maar het zal nog even duren vooraleer we de impact daarvan zien. We zaten namelijk al in een krappe oliemarkt toen de forse hausse is begonnen. Er is momenteel niet veel speling in het marktsysteem”, zegt Daniel Yergin, vicevoorzitter van S&P Global, aan het persagentschap Reuters.
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) zei dinsdag dat het 60 miljoen vaten olie uit de noodreserves zou vrijgeven. De markt haalde zijn schouders op bij die aankondiging omdat de vrijgekomen hoeveelheid minder dan één dag van de wereldwijde consumptie bedraagt.
(jvdh)