Matthias Diependaele (N-VA) wordt Vlaams formateur, Jan Jambon verhuist naar het federale niveau

Nu zowel Vooruit als cd&v hun goedkeuring over de startnota van informateur Bart De Wever (N-VA) hebben gegeven, kunnen de regeringsonderhandelingen van start. N-VA duidt daarmee een formateur aan: Vlaams minister Matthias Diependaele.

In het nieuws: Diependaele wordt Vlaams formateur.

  • “Informateur Bart De Wever is verheugd te melden dat de Vlaamse informatiefase succesvol is afgerond”. Met die blijde boodschap kondigt N-VA in een persbericht aan dat de taak van Bart De Wever als informateur erop zit. Hij geeft de opdracht door aan Matthias Diependaele (N-VA), in de huidige ontslagnemende Vlaamse regering minister van Begroting, Financiën en Wonen.
  • Diependaele moet nu in onderhandelingsgesprekken kijken naar raakvlakken tussen de drie partijen en compromissen zoeken om breekpunten weg te werken. De rol van formateur evolueert vaak richting dat van Vlaams minister-president. De kans is dus groot dat Diependaele straks aan het hoofd komt van de ‘raketcoalitie’ en Jan Jambon (N-VA) opvolgt.
  • De optie om Jambon als formateur aan te stellen, leek van tafel te zijn verdwenen. Vooruit had immers een veto gesteld. Kopstuk Conner Rousseau omschreef Jambon nog als “zowat de meest rechtse N-VA’er die je kan vinden”. Diependaele is eerder een consensusfiguur, die zich minder profileerde. Toch werd zijn woonbeleid regelmatig stevig op de hak genomen door Vooruit.
  • In een post op X reageerde Diependaele op zijn aanstelling. “Ik aanvaard de opdracht om te starten als formateur. Ik kijk ernaar uit de komende weken een sterk Vlaams regeerakkoord te smeden met mijn partij N-VA, Vooruit en cd&v”.

Jambon gaat met De Wever federaal onderhandelen

Gevolg: Jan Jambon verhuist hierdoor naar het federaal niveau.

  • Jan Jambon krijgt dus geen tweede ambtstermijn cadeau, maar wordt door N-VA terug naar het federale niveau gestuurd. In de Zweedse regering tussen 2014 en 2018 was hij federaal minister van Binnenlandse Zaken.
  • “Het dagelijks bestuur van de N-VA heeft minister-president Jan Jambon, gezien zijn ervaring als federaal vicepremier gevraagd om samen met partijvoorzitter Bart De Wever de leiding waar te nemen over de toekomstige federale onderhandelingen”, laat N-VA weten. “Jan Jambon heeft deze opdracht aanvaard”, zo leest het persbericht.
  • “Voor N-VA zal het Vlaamse onderhandelingsteam geleid worden door Zuhal Demir, Ben Weyts en Annick De Ridder”, is een andere toevoeging van de partij. Maar daar mogen nog geen conclusies uit worden getrokken. “Dit is geen voorafname op de invulling van eender welke toekomstige functie”.
  • Demir en Weyts waren al ministers in de huidige regeringen. Van Demir is bekend dat ze graag minister van Omgeving en Leefmilieu wil blijven. Weyts zou eveneens graag de portefeuille van Onderwijs willen houden. Echter heeft Vooruit met Caroline Gennez die post ook op het oog. Annick De Ridder is dan weer Havenschepen in Antwerpen. Binnen de politiek op Vlaams niveau nam ze nog geen ministerspost op.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.