Diamantprijzen De Beers opnieuw de dieperik in

De diamanthandel heeft voor diamantimperium De Beers dit jaar 1,4 miljard dollar minder opgebracht.

Het was sowieso al een slecht jaar. De laatste maand verkocht De Beers voor 425 miljoen aan diamanten bij de laatste veiling. Dat bracht het jaartotaal op 4 miljard in 2019.

Ruwe diamanten

Er is weinig goed nieuws te melden geweest over de diamantprijzen dit jaar. Een overschot aan ruwe diamanten, een oververzadiging van gepolijste stenen en vallende prijzen hebben druk gezet op mijnen en slijpers.

Het is vooral moeilijk geworden voor de afwerkingsbranche. Dat is de link tussen de mijnen in Zuid-Afrika en de winkelketens in New York, Parijs en Antwerpen. Te veel tussenhandelaren moeten een grote stock aanhouden, maar die prijzen blijven dalen.

Dalende prijzen

De Beers heeft daarom, voor het eerst in tijden, meer flexibiliteit aan zijn klanten gegeven. Sommige ruwe stenen mochten teruggestuurd worden, en de prijzen werden verlaagd. Vooral dat laatste is ongezien in de diamanthandel, waar de vraagprijs vaak bindend is.

De Beers geeft diamanten vrij tijdens tien jaarlijkse ‘Sightings’. Die vinden telkens plaats in Gaborone in Botswana. De kopers moeten meestal gewoon de prijs accepteren. Tijdens die sightings krijgen diamantairs een doosje met plastic zakjes in, waar een afgesproken hoeveelheid en kwaliteit edelstenen inzitten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20