Elio Di Rupo (PS) belooft “geen nieuwe taksen” in Wallonië

Elio Di Rupo (PS) belooft “geen nieuwe taksen” in Wallonië
Elio Di Rupo (PS) – Sylvain Lefevre/Getty Images

Centrumrechts of centrumlinks? Een zekerheid: niemand wil één jaar voor de verkiezingen al te veel pijn doen aan zijn toekomstige kiezers. En dus stelt ook de Waalse minister-president Elio Di Rupo “geen nieuwe taksen” in het vooruitzicht, voor zijn paars-groene coalitie in Namen.

  • Aan Vlaamse kant zijn die er overigens ook niet. Maar daar waren geen grote uitspraken voor nodig: het was zelfs geen optie bij de besprekingen.
  • Vanmorgen was Di Rupo bij RTL, en daar deed hij meteen een aankondiging over zijn begroting. Overigens kent Wallonië niet zo’n ‘Septemberverklaring’ of ‘State of the Union’ zoals in het Vlaams Parlement en de Kamer: een plechtig moment waarop de cijfers naar het Parlement komen aan het begin van het Parlementaire jaar. Bij hen is dat later.
  • “Het eerste wat ik de luisteraars wil zeggen is, dat er geen nieuwe belastingen zullen komen.” Zo klonk de oud-premier van de socialisten bijna als een liberaal. “Ik vind dat onze medeburgers al genoeg belast worden.”

Geen relancemaatregelen of kosten voor overstromingen en Oekraïne

  • En kijk, ook in Wallonië rekenen ze toch wel voluntaristisch. Want ook zonder nieuwe inkomsten kondigde de minister-president aan “dat er een evenwicht in 2024 wordt bereikt“.
  • Dat doet de Waalse regering dan wel door een heel pak kosten, onder meer relancemaatregelen over COVID, maar ook voor de overstromingen én de kosten van de oorlog in Oekraïne niet in de begroting op te nemen. Die rekent Di Rupo dus niet mee.
  • Een vergelijking met de 3,7 miljard die de Vlaamse begroting tekort heeft, klokt in Namen af op 3 miljard tekort, volgens dezelfde spelregels. Dat is een veel groter tekort, relatief gezien op de veel kleinere Waalse begroting.
  • De Waalse schuld explodeerde bovendien. Volgens de cijfers van het Rekenhof van 23 miljard in 2019 naar 43 miljard in 2024. Dat is bijna 300 procent van de inkomsten. Maar Di Rupo wuift de kritiek weg: “Die schuld is houdbaar”. En de besparingen die hij wil doen zijn dan ook niet spectaculair: “We hebben met experts gewerkt die ons hebben verteld dat we 150 miljoen per jaar structureel moeten besparen. We moeten nog ongeveer 50 miljoen besparen en dat zullen we ook doen.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.