Key takeaways
- DHL is van plan om dit jaar ongeveer 8.000 banen te schrappen in Duitsland door middel van natuurlijke verloop, waarbij er dus geen naakte ontslagen vallen.
- De banenreductie is bedoeld om tegen 2027 meer dan 1 miljard euro te besparen door de tragere winstgroei in de logistieke sector.
- Beleggers reageren alvast positief op de herstructureringen. De aandelenkoers is deze week al met 15 procent de hoogte ingeschoten.
DHL kondigde een kostenbesparingsplan aan waarbij dit jaar ongeveer 8.000 banen worden geschrapt in Duitsland. Deze herstructurering heeft als doel om besparingen te realiseren van meer dan 1 miljard euro in 2027, na een daling van 7 procent in de jaarlijkse operationele winst van het bedrijf.
De banenreductie zal voornamelijk worden uitgevoerd door een natuurlijk verloop binnen de divisie Post & Pakket (P&P) Duitsland, waarbij gedwongen ontslagen worden vermeden. Volgens Tobias Meyer, CEO van DHL, weerspiegelt deze strategische beslissing het huidige economische klimaat en de verwachte trends in de sector. Er wordt verwacht dat logistieke bedrijven in 2024 minder winst zullen maken als gevolg van factoren zoals de normalisering van de verzendkosten, de verminderde vraag en de afnemende beperkingen in de toeleveringsketen.
Parash Jain, wereldwijde hoofd van onderzoek naar transport en logistiek bij HSBC, verwacht kostenbesparende maatregelen in de hele logistieke sector, omdat de groei van de containerhandel en luchtvracht tegen 2025 naar verwachting aanzienlijk zal vertragen.
Zorgen over recente richtlijnen voor postzegelprijzen
Ondanks deze uitdagingen verklaarde Meyer dat er geen directe plannen zijn om de P&P divisie af te splitsen. Hij gaf echter toe dat de divisie blijft worstelen met kostendruk en dalende briefvolumes. Hij uitte zijn bezorgdheid over het feit dat de recente richtlijnen voor postzegelprijzen die zijn goedgekeurd door de Duitse toezichthouder voor netwerken onvoldoende zijn om deze al lang bestaande problemen aan te pakken.
Meyer noemde ook een recent onderhandeld loonakkoord met de vakbond Verdi als een factor die bijdraagt aan het schrappen van banen. Deze overeenkomst omvat een loonsverhoging van 5 procent en extra vakantiedagen, wat DHL tegen het einde van 2026 naar schatting 360 miljoen euro zal kosten.
Financiële resultaten en investeerdersrelaties
Ondanks deze uitdagingen overtrof DHL de verwachtingen van analisten voor de winst voor rente en belasting (EBIT) in 2024, met een bedrag van 5,89 miljard euro, vergeleken met de verwachte 5,81 miljard euro. De prognose van het bedrijf voor een bedrijfsresultaat van meer dan 6 miljard euro in 2025 blijft echter achter bij de voorspelling van analisten van 6,29 miljard euro.
In deze prognose is geen rekening gehouden met mogelijke gevolgen van veranderingen in tarieven of handelsbeleid. DHL blijft zich inzetten om waarde terug te geven aan zijn investeerders door middel van een stabiel dividend van 1,85 euro per aandeel voor 2024 en een uitgebreid aandeleninkoopprogramma. Het bedrijf heeft het in 2022 gestarte inkoopprogramma met 2 miljard euro verhoogd, waardoor het totaal nu 6 miljard euro bedraagt en verlengd wordt tot 2026.
Beleggers reageren hoe dan ook positief op de resultaten. De aandelenkoers is sinds begin deze week (op het moment van dit schrijven) met bijna 15 procent de hoogte ingeschoten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!