Deze vrouw is de nieuwe president van Kroatië

Het nieuwste lid van de eurozone, Kroatië, krijgt een vrouwelijke president. Volgens de nationale verkiezingscommissie heeft de conservatieve Kolinda Grabar-Kitarovic, met 97% van de stemmen geteld, ruim 50.54% van de stemmen gekregen, dat is 1% meer dan huidig president Ivo Josipovic, die zich met 49.46% tevreden moet stellen.

Grabar-Kitarovic is een voormalig minister, was ook ambassadeur in Washington en werkte een tijd als assistente van de Navo secretaris-generaal. Ze haalde het met een verschil van om en bij de 21.000 stemmen, veelal van Kroaten die in het buitenland wonen.

De verkiezingen werden gezien als een test voor de centrum-linkse regering, die onder vuur staat vanwege de manier waarop ze de economische crisis aanpakt. Het land wordt in de media dan ook vaak ‘het nieuwe Griekenland‘ genoemd.

  • Kroatië bevindt zich al zes jaar op rij in een zware recessie en verloor sinds dat eerste jaar haast dertien procent van haar bbp.
  • De algemene werkloosheidsgraad is ongeveer zeventien procent; bij jongeren leunt dit zelfs tegen de vijftig procent aan.
  • De inefficiënte publieke sector houdt een groot deel van de bevolking aan het werk in een poging om de echte werkloosheidsgraad enigszins te maskeren.

Opiniemakers vrezen dat de overwinning van Grabar-Kitarovic opnieuw naar een rechts geöriënteerd nationalisme zal leiden, waarbij de relaties met de buurlanden onder druk dreigen te komen, in het bijzonder die met aartsvijand Servië, waarmee in de negentiger jaren van vorige eeuw een bittere oorlog werd uitgevochten.

De functie van president is in Kroatië voornamlijk ceremoniëel.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.