Deze video toont ons hoe ver bacteriën reizen wanneer iemand niest in een vliegtuig

Hoe komt het toch dat zoveel mensen verkouden worden kort nadat ze met het vliegtuig op reis zijn geweest? In onderstaande video vind je het antwoord. Bacteriën leggen in een vliegtuig een lange weg af. Na al de Ebola-paniek nog een goede reden om niet meer op een vliegtuig te stappen?

Natuurlijk hoeft een verkoudheid op zich je geen angst aan te jagen. Maar als je ziet hoe snel niesbacteriën zich door het hele vliegtuig verspreiden én er rekening mee houdt dat een aantal zeer ernstige aandoeningen (zoals Ebola of SARS) zich in theorie ook op deze manier kunnen verspreiden dan zou je je toch zorgen beginnen maken.

De video werd gemaakt door Ansys, een bedrijf gespecialiseerd in softwaresimulaties via een techniek genaamd ‘computational fluid dynamics’. Te zien is hoe slijmdruppels die besmet kunnen zijn met allerlei bacteriën en virussen zich na een niesbui heel snel door een gesloten ruimte verspreiden in een vliegtuig met honderden mensen aan boord.

De verantwoordelijke voor de luchtvaart- en defensieprogramma’s bij het softwarebedrijf, Robert Harwood, legt het zo uit: “Die druppels worden opgepikt door de luchtstroom en dan door de hele cabine verspreid. Ze verspreiden zich behoorlijk ver.”

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten maken zich sinds de SARS-epidemie in elk geval zorgen over een scenario waarbij één patiënt een heel vliegtuig zou kunnen besmetten. Volgens Harwood wordt de simulatiesoftware van zijn bedrijf gebruikt om vliegtuigen zo te bouwen dat het risico op besmetting kleiner wordt.