Deze man moet crisis rond hongerstakers ontmijnen, bij een overlijden stappen ministers PS en Ecolo uit regering

Staatssecretaris Sammy Mahdi stelt Dirk Van den Bulck aan als speciaal gezant om de hongerstakende sans papiers “naar bestaande procedures” te leiden.

Dirk Van den Bulck is de huidige commissaris-generaal van het onafhankelijk Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS). Hij moet “als brugfiguur de hongerstakers leiden naar de bestaande procedures”, zegt Mahdi in een persbericht.

De mensen zonder papieren gingen bijna twee maanden geleden in de Begijnhofkerk en in de lokalen van de VUB en de ULB in hongerstaking. Sinds enkele dagen gingen sommigen zelfs over tot een dorststaking. De Stad Brussel heeft ter plaatse “een neutrale zone” afgebakend. Dat moet de plek worden van de individuele dossierbehandelingen.

Mahdi: “Mensen uit de hongerstaking kunnen individueel hun dossier bespreken met medewerkers van de Dienst Vreemdelingenzaken in de neutrale zone. Er is ruimte om een vertrouwenspersoon mee te brengen en ook daar ter plaatse te overleggen. Dit is een uitgestoken hand om zicht te krijgen op hun specifieke situatie.”

Hoogspanning in federale regering

Intussen verhogen PS en Ecolo op politiek vlak de druk op de ketel. Indien er een hongerstaker overlijdt, dan stappen de PS’ers op uit de federale regering. Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft premier Alexander De Croo daarvan op de hoogte gebracht, zo schrijft Le Soir. Ook Ecolo denkt in die richting.

Wat voorafging: Opbod rond sans papiers gaat maar door, terwijl dorststaking is ingezet: Vivaldi met getrokken messen tegenover elkaar, maar wie laat hierover regering vallen?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20