Deze firma mijnt koolstofarm Bitcoin en krijgt steun van de Winklevoss-tweeling

Crusoe Energy vangt vrijkomend gas uit olievelden op en gebruikt die energie om Bitcoin te ‘delven‘.

Waarom is dit belangrijk?

De cryptowereld heeft na de kritiek van Tesla-CEO Elon Musk steeds meer oog voor het klimaat. 

Wat was die kritiek dan? Musk, een van de bekendste pleitbezorgers van cryptomunten, accepteert niet langer Bitcoin-betalingen voor Tesla’s en hekelde het “belachelijke” energiegebruik dat vereist is voor het mijnen van crypto’s. Deze kritiek lag ten grondslag aan de cryptocrash van een tijdje geleden, en was niet volledig uit de lucht gegrepen. Zo schatten analisten van Bank of America dat voor elk nieuw miljard aan Bitcoin dezelfde hoeveelheid energie nodig is als voor 1,2 miljoen auto’s.

Intussen lijkt echter een groeiend aantal bedrijven in de crypto-industrie een groene roeping te omarmen; Crusoe Energy is er één van.
  • Crusoe Energy is momenteel een van de grootste Amerikaanse crypto-miners. De onderneming trok geld aan van het beursgenoteerde crypto-uitwisselplatform Coinbase en de broertjes Winklevoss.
  • Crusoe is niet het enige bedrijf dat actief is in deze sector. Zo hebben bedrijven als EZ Blockchain een vergelijkbare aanpak.
  • Die groene focus lijkt goed nieuws voor Crusoe; het haalde recent 128 miljoen dollar op om zijn technologie (waarover later meer) uit te breiden. Onder de investeerders waren Bain Capital en Valor Equity Partners.

Hoe werkt het?

  • Als oliebedrijven naar olie boren, stuiten ze vaak ook op gasvelden. Maar omdat meestal de infrastructuur mankeert om het gas te kunnen winnen en verkopen, wordt het vaak verbrand. Dat proces heet affakkelen
    • Je hebt ze waarschijnlijk wel eens gezien; de vlammen boven olievelden.
  • Daar heeft Crusoe iets op gevonden. Het bedrijf installeert een pijpleidingsysteem dat het gas wegleidt naar generatoren. Die produceren elektriciteit die direct wordt gebruikt door computers bij de olievelden.
  • Die computers mijnen vervolgens Bitcoin (lees: ze lossen ingewikkelde puzzels op om transacties goed te keuren op de blockchain). Daarvoor krijgen ze een Bitcoin-munt als beloning.
  • “We betalen de oliebedrijven voor het gas dat we gebruiken in onze generatoren en bezorgen hen daarmee een constante inkomstenstroom, terwijl ze het gas eerder voor niks affakkelden”, zei directeur Cully Cavness van Crusoe tegen zakensite Business Insider.
  • Volgens Cavness heeft Crusoe inmiddels installaties in onder meer North Dakota, Colorado en Montana en is het nu een van de grootste Bitcoin-miners van Noord-Amerika.

Critici

Niettemin beschouwen critici het betalen van oliebedrijven voor hun bijproducten als het steunen – zelfs rechthouden – van de fossiele industrie. 

Cavness benadrukt dat Crusoe “een interne milieustandaard hanteert om alleen projecten te selecteren die de netto-uitstoot van broeikasgassen terugdringen.” Hij stelt ook dat de prijzen van Crusoe zo zijn dat “we geen economische prikkel creëren om de traditionele gasafvangsystemen te vervangen.”

Volgens Cavness worden de generatoren van zijn bedrijf ook niet alleen gebruikt voor het mijnen van Bitcoin, maar in toenemende mate eveneens voor andere energie-intensieve processen als cloudcomputing.

Een Bitcoin was deze ochtend zo’n 32.000 dollar waard, maar heeft eerder dit jaar al boven de 60.000 dollar gestaan. De recente Chinese kritiek op (en repressie ván) het energievretende mijnproces lijkt nog steeds door te wegen op de koers. (mah)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.