Als alle plannen worden goedgekeurd, zal het een commerciële primeur in Europa zijn. EDF is van plan de overtollige energie die door een van zijn toekomstige kerncentrales wordt geproduceerd, te gebruiken om in het Verenigd Koninkrijk (VK) zogenaamde “roze waterstof” te produceren.
Om zijn energiesector koolstofvrij te maken, vertrouwt het VK, naast wind-, zonne- en waterkracht, nog steeds op kernenergie. Zij rekent daarbij binnenkort op de centrale Sizewell C, die uit twee reactoren van 1600 MW moet gaan bestaan. Als de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk het groene licht geven, zal de installatie begin 2030 worden gebouwd aan de kust van Sufolk in het zuidoosten van het land.
Aangezien het VK voorneemt zijn elektriciteitsnetten op bepaalde dagen voor 100 procent op hernieuwbare energie te laten draaien, zou dit voor de eigenaars van de kerncentrale een daling van de inkomsten betekenen. Maar ze hebben een manier gevonden om dit te omzeilen. EDF rekent erop dat, wanneer hun centrale te veel elektriciteit produceert voor de behoeften van de Britten, het overschot zal worden gebruikt om waterstof te produceren. Deze door kernenergie geproduceerde waterstof wordt “roze waterstof” genoemd.
Op dagen dat er voldoende wind-, zonne- en waterkrachtproductie is, zal de koolstofarme elektriciteit die door Sizewell C wordt geproduceerd, worden omgeleid naar een elektrolyse-installatie die schone waterstof produceert. Bovendien zal de afvalwarmte die door de kerncentrale wordt gegenereerd het proces 10 procent efficiënter maken, schat EDF.
“Het is niet kernenergie versus windenergie versus zonne-energie – we moeten alles gebruiken en samenwerken om het beste uit de technologieën te halen. In het ideale geval zou de elektrolyse zowel door kernenergie als door windenergie worden aangedreven,” aldus Julia Pyke, directeur financiën van Sizewell C.
Tot een derde roze waterstof in het VK?
Het VK heeft zich tot doel gesteld tegen 2030 5 gigawatt waterstof te produceren. Zij is van plan deze te gebruiken voor het wegtransport, de verwarming van woningen en de aandrijving van schepen.
Het potentieel voor roze waterstofproductie zal EDF waarschijnlijk in de kaart spelen wat betreft het verkrijgen van een bouwvergunning voor Sizewell C. Verwacht wordt dat de autoriteiten zeer binnenkort hun nieuwe waterstofstrategie zullen bekendmaken. Kernenergie moet deel uitmaken van het plan.
De Britse netbeheerder, National Grid PLC, heeft onlangs voor het eerst een model gemaakt van de productie van roze waterstof. Volgens de ramingen kan tegen 2050 tot 28 terawattuur van de door reactoren opgewekte elektriciteit worden gebruikt om dit schone gas te produceren, wat overeenkomt met ongeveer 14 procent van de binnenlandse productie.
De British Nuclear Industry Association schat dat een derde van de waterstof in het land afkomstig kan zijn van kernenergie.
Andere grootmachten komen in de verleiding
BNN Bloomberg meldt dat Sizewell C weliswaar de eerste kerncentrale in Europa zou kunnen worden die waterstof produceert, maar dat elders in de wereld andere soortgelijke projecten worden overwogen.
Zo worden er in de Verenigde Staten proeven gedaan met de combinatie van deze technologieën. Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft 26,2 miljoen dollar toegekend aan twee projecten onder leiding van Xcel Energy Inc. en FuelCell Energy Inc. om kerncentrales te helpen indien nodig over te schakelen van elektriciteitsproductie op waterstofproductie.
Hetzelfde geldt voor Canada, waar de regering onlangs de nadruk heeft gelegd op de rol van kernenergie voor de productie van waterstof wanneer er te veel elektriciteit wordt geproduceerd.
Rusland lijkt in dit opzicht zeer goed uitgerust te zijn. Het zou het eerste land ter wereld kunnen worden dat waterstof levert die via kernenergie is geproduceerd. EDF heeft in april een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Rosatom Corp, het Russische staatsbedrijf dat 38 nucleaire eenheden op 11 locaties exploiteert. Rosatom beschouwt roze waterstof als een prioriteit en is van plan het naar Europa te exporteren.
(bzg)
Lees ook: