Deze Belgische captains of industry verkochten Brussels Airlines voor appel en ei aan Lufthansa

Lufthansa slorpt langzaam maar zeker Brussels Airlines helemaal op. Meer dan waarschijnlijk wordt het allemaal Eurowings en verhuizen de kantoren naar Keulen. Maar dat hadden de Belgische captains of industry die verkochten aan de Duitsers wel perfect kunnen en moeten weten. Ze verkochten destijds voor een wel erg laag bedrag de hele zwik.

Voorzitter van de raad van bestuur Etienne Davignon belooft dat “Brussels Airlines Belgische blijft en dat er geen sociaal bloedbad komt”. Maar het antwoord op de vraag of de nog iets te zeggen heeft en of wat hij zegt geloofwaardig is, is duidelijk: nee! Etienne Davignon startte samen met Maurice Lippens, toen de sterke man van Fortis Brussels Airlines op in 2002, nadat Sabena failliet was gegaan. Maar bij een faillissement vallen soms zaken te doen: SN Brussels Airlines nam de slots over van Sabena op lucratieve routes en kon doorstarten. 

Het duo spoorden al hun industriële ‘vrienden’ aan om mee te investeren in de nieuwe luchtvaartmaatschappij. Uiteindelijk deden Electrabel en Fabricom mee en Lippens stapte met Fortis erin, waarna KBC, Belfius en ING volgden. Ook verzekeraars P&V, Axa en AG deden mee. Grote chemiebedrijven Solvay en UCB stapten in, net als mediamagnaten Christian Van Thillo (De Persgroep) en Thomas Leysen (Umicore en Mediahuis). Ook Albert Frère van GBL kon niet ontbreken. Net zoals de holding Ackermans & van Haaren.

Er waren in 2008 twee factoren die ervoor zorgden dat Brussels Airlines in de armen van Lufthansa te vluchten: het ging economisch niet goed en de olieprijs was hoog. De Duitsers onderhandelden slim, want ze namen zo’n 45 procent van de luchtvaartmaatschappij over voor 65 miljoen euro. Om de overige 55 procent te kopen waren er scherpe voorwaarden, dat was bedoel voor een “volledige opslorping” van Brussels Airlines door de Duitsers. En in 2016 bleek dat ze slechts 2,6 miljoen euro moesten betalen voor die 55 procent. 

De Duitsers hadden in 2008 de deal zo in elkaar gestoken dat ze met leningen Brussels Airlines overeind hielden en daardoor een enorme korting kregen op de aankoop van de rest van de aandelen. Vanaf 2017 is Brussel Airlines voor 100 procent in Duitse handen. De open brief van zo’n 50 captains of industry is in die zin wel een zeer vreemd initiatief. De CEO’s roepen op om Brussels Airlines hier te houden. Maar het is diezelfde groep die wel uitverkocht aan Lufthansa.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00