Deze beleggingen bieden de beste bescherming tegen de inflatie

De inflatie scheert hoge toppen. Wie zijn geld op een spaarboekje laat staan, moet aan koopkracht inboeten. Daarom is het belangrijk om een deel van je kapitaal te beleggen. De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft een onderzoek gedaan naar de activa die de beste bescherming bieden tegen de inflatie.

Waarom is dit belangrijk?

De afgelopen maanden zit de inflatie in zowel de Verenigde Staten als de eurozone in de lift. De prijsstijgingen zijn onder meer het gevolg van de heropening van de economieën na de coronacrisis. Die inflatie is nu weliswaar veel hoger dan wat de centrale banken voor ogen hadden en dat knibbelt aan onze koopkracht.

De Amerikaanse inflatie kwam in september uit op 5,4 procent, het hoogste niveau sinds januari 1991. Ook in de Europese Unie ontsnappen we niet aan de geldontwaarding. De inflatie in de eurozone bedroeg in september 3,4 procent, het hoogste niveau sinds 2008. Die stevige prijsstijgingen zorgen ervoor dat we aan koopkracht moeten inboeten als we ons geld op laagrentende spaarboekjes laten staan.

Olie als de ultieme bescherming

Wells Fargo onderzocht daarom welke activa de beste bescherming bieden tegen de inflatie. Chao Ma, beleggingsstrateeg bij de Amerikaanse bank, merkt in een rapport op dat aandelen sowieso een goede keuze zijn tijdens een periode van geldontwaarding. “Aandelen hebben als groep indrukwekkende rendementen gegenereerd in perioden van stijgende inflatie, met niveaus die de impact van de inflatie aanzienlijk overtroffen”, aldus Ma.

De bank keek voor het onderzoek naar de prestaties van verschillende activa tijdens inflatoire periodes tussen 2000 en nu. Daaruit blijkt dat olie de beste bescherming biedt tegen geldontwaarding. Volgens de zakenbank is de prijs van olie tijdens inflatoire perioden met 41 procent gestegen. Daarmee doet olie het ruim drie keer beter dan de gemiddelde stijging van alle 15 activa die Wells Fargo onder de loep nam. Die gemiddelde stijging komt uit op 12 procent.

Opkomende markten en goud

Opkomende markten staan op de tweede plaats in het lijstje van Wells Fargo. Aandelen in opkomende markten zijn de afgelopen twee decennia met 18 procent gestegen tijdens inflatieperiodes.

Goud staat verrassend op de derde plaats. De edelmetaal blijft voor veel beleggers namelijk het alternatief als de inflatie hoge toppen scheert. Goud is gemiddeld 16 procent meer waard tijdens inflatieperiodes. Dat is een evenaring van de prestatie van cyclische aandelen.

Overzicht van de 15 activa die Wells Fargo bestudeerd heeft:

  • Olie: stijging van 41 procent tijdens inflatieperiodes
  • Opkomende markten: stijging van 18 procent tijdens inflatieperiodes
  • Goud: stijging van 16 procent tijdens inflatieperiodes
  • Cyclische aandelen: stijging van 16 procent tijdens inflatieperiodes
  • Small caps (VS): stijging van 15 procent tijdens inflatieperiodes
  • Tegen inflatie beschermde schatkistpapieren (TIPS): stijging van 13 procent tijdens inflatieperiodes
  • Aandelen van hoge kwaliteit: stijging van 12 procent tijdens inflatieperiodes
  • groeiaandelen: stijging van 12 procent tijdens inflatieperiodes
  • Ontwikkelde markten (exclusief VS): stijging van 12 procent tijdens inflatieperiodes
  • Defensieve aandelen: stijging van 10 procent tijdens inflatieperiodes
  • Large caps (VS): stijging van 10 procent tijdens inflatieperiodes
  • waardeaandelen: stijging van 8 procent tijdens inflatieperiodes
  • Obligaties met hoge coupon: stijging van 5 procent tijdens inflatieperiodes
  • Obligaties van beleggingskwaliteit: daling van 5 procent tijdens inflatieperiodes
  • Obligaties van opkomende markten: daling van 8 procent tijdens inflatieperiodes
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.