Heel wat politici in binnen- en buitenland nemen afscheid van de politiek. Kopstukken besluiten te stoppen. Hoe dit fenomeen te verklaren is, dat vroeg Business AM aan politicoloog Carl Devos.
Beluister hier het volledige interview met Carl Devos:
De essentie: Politici kijken meer naar politiek als een loopbaan dan als een roeping. Verschillende partijen staan onder druk, waardoor men minder bereid is om aan zet te blijven. Ook de verruwing in de maatschappij speelt een rol.
- Devos: “Politici kijken op een andere manier naar een politieke carrière. Vroeger was het idee dat je op heel vroege leeftijd aan politiek begon, en dat je dat zo lang mogelijk bleef doen. Vandaag zijn er vaak politici die naar de politiek kijken als onderdeel van een carrière, van een loopbaan die ook uit andere elementen bestaat. Maar het is ook gewoon een hardere stiel geworden en niet iedereen is bereid om daar een bepaalde prijs voor te betalen.”
- “De mate waarin kiezers tussen verkiezingen van partijen veranderen is sterk gestegen. De verzuiling is voorbij, waardoor een vaste achterban niet meer bestaat. Er zijn geen grote politieke families meer, waarin politici steun en geborgenheid kunnen krijgen. Dus je kan de politiek van vandaag nog moeilijk vergelijken met die van dertig jaar geleden. En dat heeft ongetwijfeld ook een impact op de politieke carrières zelf.”
Partijen onder druk
- “De verruwing over politiek, ook in de media, is een slechte zaak. Veel mensen houden het daardoor vandaag voor bekeken. En niet alleen de bekende figuren die nu druk besproken worden, maar ook op lokaal niveau blijkt het vaak moeilijk te zijn om nog mensen te vinden die op een lijst willen staan. We moeten ons daar toch vragen over stellen, want we hebben nood aan politici”, meent de politicoloog.
- “Het is niet toevallig dat net politici van partijen die onder zware druk staan, vaak opstappen. Mochten die partijen in het centrum heel succesvol zijn en groeien, dan zouden veel van die politici de bagger er wel bijnemen en aan zet blijven. Partijen zoeken naar een ideologie.”
- Devos maakt het concreet: “Bij Open Vld is er een confrontatie tussen het regeringsbeleid en wat de partij als programma voorstelt. Ook N-VA zit in de problemen, de peilingscijfers vallen toch dik tegen. Bart De Wever had het doel op 25 procent gesteld voor 2024, en dat is een onderschatting van hun echte ambities.”