Deutsche Bank: een dramatisch einde is beter dan drama zonder einde

De noodlijdende Deutsche Bank kondigt zondag aan dat het 20.000 van zijn 91.500 mensen gaat ontslaan en 50 miljard aan dubieuze leningen gaat transfereren naar een zogenaamde ‘bad bank’. Dat melden verschillende gespecialiseerde media.

Er komt maar geen einde aan het slechte nieuws bij Deutsche Bank. Investeerders rekenden er op dat de bank – die 3 van de voorbije 4 jaren verliezen liet optekenen – dit jaar opnieuw zwarte cijfers zou schrijven. Maar de 1 miljard euro winst waarop werd gerekend dreigt met een nieuwe ontslagronde in het verschiet nu plaats te moeten maken voor een verlies van 3 tot 5 miljard euro. Deutsche Bank overweegt zelfs zijn kapitaalbuffer te verlagen om de forse herstructurering te helpen financieren. Een nieuwe kapitaalronde lijkt uitgesloten omdat die de aandeelhouders te veel zou doen verwateren.

Deutsche Bank zit al jaren in de problemen. Dat het bedrijf sinds 2012 vijf verschillende CEO’s heeft versleten zegt genoeg. Deutsche Bank liet zich de voorbije jaren naast de teleurstellende financiële prestaties voornamelijk opmerken door de veelvuldige boetes die het aangesmeerd kreeg en de vele schandalen bij dewelke ze betrokken was…  IMF-chief economist Simon Johnson noemde de Deutsche Bank in de nasleep van de financiële crisis zelfs ‘de gevaarlijkste bank ter wereld’. Een fusie met de Duitse Commerzbank moest soelaas brengen, maar ging uiteindelijk niet door.

Deutsche Bank of ‘Bad Bank’?

De bank wil nu ook 30 à 50 miljard euro aan slechte leningen onderbrengen in een zogeheten bad bank. Dat is een bedrijfsstructuur die risicovolle activa isoleert om de bank toe te laten zich te kunnen richten op de delen die wél goed draaien.

Het aandeel Deutsche Bank verloor vorig jaar 25% van zijn waarde, vergeleken met een verlies van gemiddeld 15% voor zijn Europese concurrenten. Deutsche slaagde vorige week in de VS nog in de zogenaamde ‘stress tests’ voor banken, maar dat verandert uiteindelijk weinig aan de winstgevendheid.  De Duitsers resten dus nog weinig opties.

Insiders maken gewag van een ‘slachting’ in de zakenbankdivisie. Het Amerikaanse hoofdkwartier van de bank op Wall Street wordt naar verwachting verkocht of afgestoten. Maar in totaal zou 1 op 4 tot 1 op 5 werknemers op straat komen te staan. Christian Sewing (foto boven), sinds een jaar CEO van de bank, kiest dus voor de korte pijn en wil zijn pijlen gaan richten op retailbankieren en vermogensbeheer. Lieber ein Ende mit Schrecken als ein Schrecken ohne Ende (‘een dramatisch einde is beter dan drama zonder einde’) is misschien niet toevallig een Duits spreekwoord.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.