Pierre-Yves Dermagne (PS), Minister van Economie, wil iets doen aan de kosten voor elektronische betalingen voor handelaren. Hij wil die plafonneren op 0,02 euro.
Dermagne wil kosten elektronische betalingen plafonneren op 2 eurocent
Waarom is dit belangrijk?
Handelaren zijn sinds 1 juli 2022 verplicht om minstens één elektronische betaaloptie aan te bieden. Alleen is zo'n betaaloplossing niet gratis. Meer zelfs, in ons land liggen de kosten voor elektronische betalingen hoger dan in bijvoorbeeld Nederland.In het nieuws: Dermagne laat in een persbericht weten dat hij de kosten voor elektronische betalingen voor handelaren wil plafonneren op 0,02 euro.
- De minister laat zich daarbij inspireren door de maximumtarieven die onze noorderburen hanteren. “In Nederland bedraagt de plafondprijs 0,02 euro en ik zou dat ook graag zien in België, waar het plafond momenteel bijna drie keer hoger ligt: 0,056 euro”, klinkt het.
- “De toename van het aantal elektronische transacties levert voor de banken mooie marges en winsten op. Dat de kosten dalen, moet ook worden doorgerekend aan de detailhandel, met name aan de kleine zelfstandige winkeliers”, voegt de minister eraan toe.
- Dermagne gaat over zijn voorstel advies vragen aan de Nationale Bank van België (NBB), de financiële waakhond FSMA, de consumentenorganisatie Testaankoop en de bankenfederatie Febelfin.
Banken in het vizier van de regering
Context: De banken lopen nu al een tijdje in het vizier van de regering.
- Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, had onlangs nog advies gevraagd aan de NBB over twee wetsvoorstellen om de spaarrente op te trekken. De monetaire instelling reageerde dat een overheidsingrijpen, waaronder de koppeling van de minimumrente aan de depositorente, de financiële stabiliteit van de banken in gevaar kan brengen.
- Dat advies werd niet op gejuich onthaald door de regering. Vooruit was bij monde van vicepremier Frank Vandebroucke zeer kritisch voor de NBB. “Het voorstel van Vooruit zou volgens het advies van de NBB 4,5 miljard euro op jaarbasis kosten. Dat is volstrekt onjuist”, klonk het. “Als de Nationale Bank er zo naast zit: wat betekent dat voor de rest van het advies? Ons voorstel gaat niet van tafel.”
- Intussen heeft Demargne de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) gevraagd een diepgaand onderzoek op te starten naar verschillende diensten, waaronder de spaarboekjes, die door de banksector worden aangeboden.