Derde grootste economie ter wereld engageert zich om tegen 2050 koolstofneutraal te worden

Japan heeft zijn klimaatdoelstellingen aangescherpt. Tot voor kort dacht het land koolstofneutraliteit te bereiken ergens in de tweede helft van de eeuw. Tijdens zijn beleidsverklaring voor het parlement gisteren, engageerde kersvers premier Yoshihide Suga zich om ‘de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul terug te brengen’.

Zijn regering heeft echter nog geen concreet plan op tafel gelegd hoe ze die uitstoot op 30 tot nul gaan herleiden. Dat is nochtans een uitdaging van formaat voor de derde grootste economie ter wereld. Japan is de 5de grootste uitstoter van CO2, na China, de Verenigde Staten, India en Rusland. De eilandengroep is verantwoordelijk voor 3,4 procent van de totale globale uitstoot.

Steenkool

Het land is voor een groot deel afhankelijk van steenkool. Sinds de ramp in de kerncentrale van Fukushima, deed Japan zich steeds meer beroep op de sterk vervuilende brandstof om energie op te wekken.

Premier Shuga zei gisteren tijdens zijn toespraak dat Japan meer gaat inzetten op hernieuwbare energie en kerncentrales. Tot nu toe is Japan op schema om tegen 2030 tussen de 22 en 24 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen zoals wind en zon.

Technologische innovatie

Tegelijk gaat Japan een beroep doen op nieuwe technologieën om de emissies te doen dalen, aldus Shuga. ‘Innovatie is de oplossing’, verzekerde hij het parlement gisteren. Hij gaf het voordeel van zonnebatterijen, die zonne-energie kunnen opslaan en vrijgeven wanneer het nodig is.

Japan is de vierde grote economie die zich engageert om de belangrijkste doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te behalen. De Europese Unie, China en het Verenigd Koninkrijk gingen het Aziatische land al voor. Hoewel de sociaal-economische en politieke situaties tussen de staten verschillen, zullen ze vast en zeker ook voor dezelfde uitdagingen komen.

Volgens Shuga is het een kwestie van gezond verstand: ’Reageren op klimaatverandering is niet langer een belemmering voor economische groei’, zei de Japanse leider tijdens zijn toespraak aan het parlement.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.