In de campagne bij Vooruit wordt één iets ongelofelijk duidelijk: Conner Rousseau is terug. Hij is en blijft de grote drijfveer om stemmen binnen te halen bij de socialisten. Dat Melissa Depraetere daarmee minder in de spotlights staat, vindt ze niet erg.
Gehoord: Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere heeft er geen erg in dat Rousseau op de voorgrond treedt.
- “Laat Conner daar maar zitten”, zegt ze over Rousseaus prominente rol in Het Conclaaf. “Een beetje drama past wel bij hem. Ik denk dat hij daar op zijn plaats zit om zijn verhaal te doen”, zo verduidelijkt Depraetere in de podcast De Tenoren van Het Nieuwsblad.
- Rousseau keerde na een korte bezinning terug in de politiek, en werd toch lijstduwer in Oost-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement. Maar van bescheiden campagnevoeren is geen sprake. Niet alleen zorgt een passage in Het Conclaaf voor veel media-aandacht, Rousseau blijft zelf ook zeer actief op sociale media. Daarbij dook hij op in filmpjes samen met Depraetere. Die maakt daar ook geen probleem van: “We versterken elkaar. Dat verschillende kopstukken in verschillende formats aan bod komen, is een goede zaak.”
- “Conner en ik zijn een team, altijd geweest”, haalt Depraetere aan. “Ik ga daar niet flauw over doen, ik heb hem er graag bij. Niet alleen omdat hij bekender is, maar ook omdat hij al meermaals het verschil heeft gemaakt.”
- En dat verschil blijft intact, zo lijkt het. In de meest recente peiling van Het Laatste Nieuws haalt de partij 14,3 procent. Dat is een vooruitgang ten opzichte van eenzelfde peiling van die krant in maart, toen Vooruit 11,4 procent haalde. Er is dus opnieuw sprake van een ‘Conner-effect’: de ex-voorzitter blijft populair en zorgt er zo voor dat Vooruit in de nieuwe peiling de derde grootste partij van Vlaanderen wordt.
- Politicoloog Peter Van Aelst verwoordde het in Gazet Van Antwerpen dan ook als volgt: “Depraetere ziet hem niet als een bedreiging en ze kan meesurfen op zijn populariteit“. Ook Dave Sinardet volgt zijn collega: “Als Depraetere goed scoort, kan Rousseau ook in de cockpit blijven zitten”.
- Daarbij haalt Depraetere wel aan dat zij het belangrijk vindt dat Rousseau zich wel verkiesbaar stelde. “Ik zou het niet kunnen vinden dat hij later opgevist zou worden in een regering. De kiezer moet zich uitspreken over de vraag of er nog een plaats is voor iemand als Conner in de politiek.” Maar het lijkt er sterk op dat Rousseau ook vanuit de lijstduwerspositie wel eens genoeg stemmen achter zijn naam zou kunnen krijgen.