Key takeaways
- Denemarken is van plan om 1,5 miljard dollar te investeren in defensie-uitgaven voor Groenland.
- Er wordt geld uitgetrokken voor twee inspectieschepen, twee langeafstandsdrones en twee sledehondenteams.
- De Deense regering wil het personeel versterken binnen het Arctic Command, dat zijn hoofdkwartier heeft in Nuuk, de hoofdstad van Groenland.
Denemarken is van plan om zijn defensie-uitgaven voor Groenland aanzienlijk te verhogen. Minister van Defensie Troels Lund Poulsen verklaarde dat deze investering zal oplopen tot een bedrag in krone met dubbele cijfers, wat overeenkomt met ten minste 1,5 miljard dollar (1,44 miljard euro).
Deze beslissing komt kort nadat toekomstige president Donald Trump zijn oproep aan de Verenigde Staten om Groenland aan te kopen hernieuwde. De Deense regering is van plan om dit geld te gebruiken om twee inspectieschepen, twee langeafstandsdrones en twee sledehondenteams aan te schaffen. Daarnaast zullen ze middelen toewijzen voor personeel binnen het Arctic Command van Denemarken, dat zijn hoofdkwartier heeft in Nuuk, de hoofdstad van Groenland
Achtergrond van Groenland
Groenland, strategisch gelegen tussen de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee en de thuisbasis van een belangrijke militaire basis van de VS, heeft enorme reserves aan mineralen, olie en aardgas. Door de trage ontwikkeling is de economie echter sterk afhankelijk van de visserij en jaarlijkse subsidies van Denemarken. De upgrade van Kangerlussuaq Airport zal het mogelijk maken om F-35 gevechtsvliegtuigen te ontvangen.
Amerikaanse belangen in Groenland
Poulsen erkende de “ironie van het lot” rond de timing van de aankondiging, die samenvalt met de laatste opmerkingen van Trump. Groenland is van strategisch belang voor het Amerikaanse leger, vooral vanwege de Pituffik luchtmachtbasis en het waarschuwingssysteem voor ballistische raketten.
De reactie van Groenland op de belangen van de VS
De premier van Groenland, Mute Egede, verklaarde met klem dat “Groenland van ons is” en wees elke vorm van verkoop van de hand. Hij benadrukte hun toewijding aan vrijheid en zelfbeschikking. Poulsen sloot zich hierbij aan en verklaarde: “Groenland wil het Gemenebest niet inruilen voor andere betrekkingen”.
Historische context
Deze kwestie heeft eerder tot controverse geleid tijdens de eerste ambtstermijn van Trump, toen hij voorstelde om Groenland te kopen, een idee dat door de Deense premier Mette Frederiksen als “absurd” werd afgedaan. Groenland staat al meer dan zes eeuwen onder Deens bestuur en kreeg autonomie in 1979. Volgens de wet op zelfbestuur van 2009 hebben Groenlanders het recht op zelfbeschikking, inclusief onafhankelijkheid.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!