In Denemarken moeten de banken opdraaien voor financiering vervroegd pensioen zware beroepen

Denemarken laat banken, pensioenfondsen en investeerders opdraaien voor de kosten van vervroegde pensionering van werknemers uit een reeks sectoren. De sociaal-democratische regering van premier Mette Frederiksen gaat de financiële sector daarvoor 400 miljoen euro aan extra belastingen opleggen. Om het geheel te financieren legt de Deense overheid zelf ook nog eens eenzelfde bedrag op tafel.

De plannen zouden in 2023 van kracht worden, maar moeten nog wel door het parlement worden goedgekeurd. Als dat gebeurt komt er een extra bedrijfsbelasting voor banken en pensioenfondsen en zullen ook investeerders extra belast worden op de winsten die ze maken op aandelen.

Management coronacrisis gaf regering Frederiksen manoeuvreerruimte

Frederiksen won de verkiezingen onder meer met de belofte om mensen die zware beroepen uitoefenen vervroegd op pensioen te sturen. Nu het land zich met weinig schade door de coronacrisis heeft gemanoeuvreerd, hoopt de premier van haar populariteit gebruik te maken om de nieuwe maatregelen goedgekeurd te krijgen. In totaal zouden 38.000 mensen van de regeling gebruik kunnen maken. De krant Politiken heeft het over 22.000 mensen. Maar wie op zijn 61ste in Denemarken met pensioen wil zal nog altijd moeten bewijzen 42 jaar te hebben gewerkt.

De Deense financiële sector betaalt jaarlijks al 200 miljoen euro aan belastingen. Daar vreest men dat de klant uiteindelijk de dupe zal worden van deze nieuwe regel. ‘Het bedrag is van die aard dat ik niet zie hoe we dit niet aan onze klanten kunnen doorrekenen’, zegt Birger Krogh Nielsen, chief financial officer bij de Deense Jyske Bank, tegenover het persagentschap Bloomberg.

Ook de Deense bankenfederatie zegt nu politieke hervormingen te moeten financieren die weinig met de sector te maken hebben. Zulke plannen zullen de groei en de werkgelegenheid in de sector enkel afremmen, aldus Ulrik Nodgaard, van Finans Danmark.

De extra belasting bestaat uit drie delen

  • Er komt een belasting op winsten die men maakt op investeringen in bedrijfsvastgoed.
  • Er komt een hogere belasting op de winsten die men op aandelen maakt.
  • Tenslotte komt er een extra bedrijfsbelasting voor de financiële sector.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20