Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Denemarken gaat ‘influencers’ op sociale media reguleren

Logo Business AM
Economie

10/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Ook voor influencers moet er een regelgevend kader komen. Dat heeft Pernille Rosenkrantz-Theil, Deens minister voor jeugd en onderwijs, gezegd. Aanleiding voor de uitspraken van de politica is de commotie die in Denemarken rond de influencer Fie Laursen is ontstaan. Laursen had immers op Instagram een zelfmoordbericht gepubliceerd. Deze gebeurtenis maakt volgens minister Rosenkrantz-Theil duidelijk dat ook de wereld van de influencers een redactionele verantwoordelijkheid moet opnemen.

Tegenstanders wijzen er echter op dat sociale platformen en traditionele media fundamenteel verschillende karakteristieken vertonen.

Grenzen

Fie Larsen heeft op Instagram meer dan 336.000 volgers. Haar online zelfmoordbrief kreeg meer dan dertigduizend likes en achtduizend reacties. De publicatie leidde in Denemarken tot een hevig debat. Volgens minister Rosenkrantz-Theil moeten sociale media dezelfde normen en regels opnemen als de traditionele nieuwsberichtgeving.

“Wanneer men met een online boodschap een bepaald aantal mensen bereikt, moet men dezelfde verantwoordelijkheden opnemen als een redacteur van de traditionele media,” benadrukt de minister. “In Denemarken hanteert de pers de ethische norm dat men niet over zelfmoord schrijft, tenzij maatschappelijke relevantie een uitzondering zou toelaten.”

“Wij willen dat deze norm ook voor sociale media zou gelden,” betoogt Pernille Rosenkrantz-Theil. “Wanneer een influencer tegen deze regel een inbreuk pleegt, zou de betrokken boodschap moeten kunnen worden verwijderd.”

De minister herinnert er daarbij aan dat de ouders van Larsen het zelfmoordbericht hadden willen verwijderen. Dat bleek echter onmogelijk omdat ze geen toegang hadden tot de account van hun dochter. De minister wil dan ook dat influencers de ondersteuning van een redactieraad zouden krijgen. Die zou moeten ingrijpen wanneer de boodschap de grenzen van het toelaatbare zou dreigen te overschrijden.

“De massamedia hebben een sterke evolutie gekend,” betoogt minister Rosenkrantz-Theil. “Ook de normen moeten zich aan die nieuwe realiteit aanpassen. Er is hier weliswaar sprake van verschillende media, maar de ethiek blijft identiek.”

Ervaring

De Deense blogster Sarah Louise Christiansen, die op Instagram meer dan 128.000 volgers heeft, wijst er echter op dat influencers op een nieuwe manier moeten worden bekeken. “Het fenomeen van de bloggers en influencers is nog bijzonder jong,” aldus Christiansen. “De activiteit wordt nog steeds niet als volwaardig werk geaccepteerd.”

“Daardoor is er aan het concept wellicht ook nog niet bijzonder veel aandacht besteed. Zowel bij de bloggers als bij de volgers kan daardoor een gebrek aan verantwoordelijkheid opduiken. Ik wil geen beperkingen op mijn vrije expressie, maar er moet wel een beperking mogelijk zijn, zodat influencers desgevallend een bescherming kunnen krijgen.”

Christiansen wijst er daarbij op dat sommige influencers nog bijzonder jong zijn. “Door gebrek aan ervaring kunnen zij content publiceren die op het publiek een schadelijke invloed kan hebben,” zegt de blogster. “Het is echter onmogelijk om blogging met traditionele media te vergelijken.”

“Er moet dan ook een nieuw kader komen. Er zijn maatregelen nodig die zowel de bloggers als hun volgers kunnen beschermen. De klassieke mediaregelgeving is op influencers niet toepasbaar.”

De familie Laursen heeft gemeld dat hun dochter in het ziekenhuis is opgenomen en herstellende is.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO