Denemarken beperkt werkloosheidsuitkeringen in de tijd

In de strijd om haar budget onder controle te houden na de financiële crisis, heeft de Deense regering in juni aangekondigd dat werkloosheidsuitkeringen voortaan zullen worden beperkt tot twee jaar. Vandaag kunnen Denen nog vier jaar lang een werkloosheidsuitkering genieten. De Deense overheid drijft haar inspanningen om Denen sneller uit het sociale vangnet te duwen op nadat duidelijk werd dat de meeste werklozen of onmiddellijk werk vinden of eender welke job aannemen eens de werkloosheidsuitkering vervalt.

‘De harde werkelijkheid is dat hoe langer je zonder werk zit, hoe moeilijker het wordt om werk te vinden. Vier jaar zonder werken is een luxe die Denemarken zich niet langer kan veroorloven’, zegt de Deense minister van Financiën, Claus Hjort Frederiksen, in The New York Times.

In Denemarken hebben werkgevers carte blanche om werknemers te rekruteren en te ontslaan. Wie ontslagen wordt, kan al snel rekenen op een uitkering die correspondeert aan 80% van zijn laatste inkomen, al zit daar wel een grens aan voor grootverdieners. Ook moeten ze in ruil daarvoor onmiddellijk een trainingsprogramma volgen dat hen snel opnieuw aan de slag moet krijgen.

Jaarlijks wisselen zo’n 30% van de Denen van job omdat ze weten dat het systeem hen altijd zal toelaten om de huur te betalen en eten te kopen zodat ze zich volop kunnen concentreren op het vinden van een nieuwe baan. 80% van de werknemers is lid van een vakbond. Vakbonden zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de werknemers op het werk en begeleiden ontslagen werknemers bij de leertrajecten.

De werkloosheid in Denemarken schommelt vandaag rond de 4,2%. Dat is laag naar Europese normen, maar wel een verdubbeling van de 1,7% twee jaar geleden.

Meer