Delhaize heeft overnemers gevonden voor de winkels die het zelfstandig verder wil laten gaan. De vakbonden blijven echter dwars liggen. Business AM vroeg aan Stefan Van Rompaey van RetailDetail hoe de keten en vakbonden uit deze patstelling moeten raken.
Beluister hier het volledige gesprek met Stefan Van Rompaey:
In het nieuws: Er zijn al meer dan 400 kandidaten voor de 128 Delhaize-winkels die de keten wil verzelfstandigen. Voor elke winkel is er minstens één kandidaat en voor 90 procent minstens twee kandidaten.
- Van Rompaey: “Het overleg zit al vast sinds 7 maart, sinds de aankondiging van dat fameuze toekomstplan. Sindsdien is er niets veranderd. Delhaize wil enkel praten over de begeleidende maatregelen en de vakbonden willen enkel praten over het fundament. Ze willen dat plan van tafel en alternatieven bespreken. Dat is voor Delhaize onbespreekbaar. Dan zit je met een dovemansgesprek.”
- “De vakbonden zeggen de hele tijd dat ze tot een akkoord moeten komen. Maar dat is helemaal niet zo. Er is niets dat Delhaize juridisch tegenhoudt om die winkels te verkopen. Dat is trouwens ook geen primeur, Delhaize is niet de eerste retailer die geïntegreerde winkels verkoopt aan zelfstandige ondernemers. Alleen is het de eerste keer dat dat op zo’n grote schaal gebeurt.”
- “De bonden vragen nu nogmaals dat de minister zou tussenkomen, maar dat lijkt mij behoorlijk zinloos. Het zal net zolang duren tot de vakbonden zich neerleggen bij de harde feiten en de realiteit”, analyseert Van Rompaey. “Natuurlijk moeten ze met elkaar blijven praten. De bonden gaan niet weg. Ze blijven hun rol spelen op het hoofdkantoor of bij logistieke operaties. Dus Delhaize heeft er alle belang bij om die relaties toch te herstellen.”
(ns)