Wereldwijde defensie-uitgaven nemen toe als gevolg van recordverkopen door de grootste wapenproducenten


Key takeaways

  • De wereldwijde defensie-uitgaven bedroegen in 2023 632 miljard dollar, een stijging van 4,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • Kleinere wapenproducenten waren bijzonder succesvol in het voldoen aan de toegenomen vraag dankzij hun gespecialiseerde focus en soepele toeleveringsketens.
  • Amerikaanse bedrijven domineerden de markt, maar kenden vorig jaar slechts een bescheiden omzetstijging van 2,5 procent.

Wereldwijde defensie-uitgaven stijgen

De wereldwijde militaire uitgaven bereikten het hoogste punt sinds 2009, gedreven door conflicten zoals de oorlog in Oekraïne en spanningen in Oost-Azië. Deze stijging van de vraag heeft een aanzienlijke impact gehad op de top 100 defensiebedrijven in de wereld.

Hun gecombineerde omzet voor 2023 bedroeg 632 miljard dollar (594,08 miljard euro), een stijging van 4,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze opleving volgt op een daling van 3,5 procent in 2022, die door SIPRI werd toegeschreven aan verstoringen in de toeleveringsketen en stijgende kosten die de productiecapaciteit belemmerden. Ondanks deze uitdagingen slaagden veel bedrijven erin om hun productie in 2023 op te voeren, waarbij alle 100 bedrijven die werden gevolgd voor het eerst een omzet van meer dan 1 miljard dollar behaalden.

Regionale trends

Analisten voorspellen aanhoudende groei in 2024, aangewakkerd door aanhoudende wereldwijde conflicten en regionale spanningen. Kleinere wapenproducenten zijn bijzonder succesvol geweest in het voldoen aan deze toegenomen vraag vanwege hun gespecialiseerde focus en flexibelere toeleveringsketens. Grotere bedrijven zijn daarentegen vaak afhankelijk van complexe toeleveringsketens met meerdere lagen, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor verstoringen.

Hoewel Amerikaanse bedrijven nog steeds de markt domineren en goed zijn voor de helft van de wereldwijde wapeninkomsten, zagen ze hun omzet vorig jaar met een relatief bescheiden 2,5 procent stijgen. De twee grootste wapenproducenten, Lockheed Martin en RTX, rapporteerden omzetdalingen. Europese wapenproducenten zagen een gemiddelde groei van slechts 0,2 procent, voornamelijk door het blijven nakomen van bestaande contracten.

Prestaties per land

De twee grootste defensiebedrijven van Rusland zagen hun verkoop met 40 procent stijgen, grotendeels dankzij de 49 procent stijging van het staatsconglomeraat Rostec. Turkse bedrijven, aangespoord door de export in verband met de oorlog in Oekraïne en overheidsinitiatieven voor zelfredzaamheid, zagen een gemiddelde verkoopstijging van 24 procent. Israëlische wapenproducenten zagen ook een recordomzet, gedreven door het voortdurende conflict met Gaza, van 13,6 miljard dollar (12,784 miljard euro), een stijging van 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

In Azië kenden Zuid-Koreaanse en Japanse fabrikanten een sterke groei, met gemiddelde stijgingen van respectievelijk 39 procent en 35 procent. Chinese bedrijven zagen een bescheiden stijging van 0,7 procent, die werd toegeschreven aan een vertragende economie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.