Key takeaways
- Zuid-Korea heeft nieuwe downloads van DeepSeek verboden vanwege zorgen over de privacy.
- Bestaande gebruikers hebben nog steeds toegang tot de chatbot, maar Taiwan, Australië en Italië hebben het gebruik op overheidsapparaten beperkt.
- Amerikaanse wetgevers stellen wetgeving voor om DeepSeek op federale apparaten te verbieden.
Na zijn wereldwijde debuut en snelle populariteitsgolf heeft de Chinese DeepSeek AI-chatbot te maken gehad met kritisch onderzoek en beperkingen van verschillende landen. Zuid-Korea heeft bijvoorbeeld een verbod ingesteld op nieuwe downloads van de app via zowel de App Store van Apple als Google Play, vanwege zorgen over de naleving van de wetten voor de bescherming van persoonsgegevens. De Zuid-Koreaanse overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor gegevensbescherming benadrukte dat DeepSeek opnieuw zal worden vrijgegeven aan gebruikers zodra de nodige verbeteringen en oplossingen zijn aangebracht.
Ondanks deze tijdelijke opschorting hebben bestaande gebruikers nog steeds toegang tot de chatbot via hun apparaten of via de website van DeepSeek. Dit verbod volgt op een trend van toenemende wereldwijde voorzichtigheid rondom DeepSeek. De waarnemend president van Zuid-Korea beschreef de app als een “schok” met mogelijke implicaties die verder reiken dan de AI-sector en invloed hebben op verschillende industrieën in het land.
Restricties in andere landen
Vergelijkbare zorgen hebben geleid tot vergelijkbare acties in andere landen. Taiwan en Australië hebben DeepSeek beperkt op alle overheidsapparaten, terwijl de Italiaanse autoriteit voor gegevensbescherming een tijdelijk verbod heeft uitgevaardigd, in navolging van hun eerdere standpunt over ChatGPT. De Italiaanse toezichthouder heeft geëist dat DeepSeek de zorgen over het privacybeleid wegneemt voordat het weer in app stores kan worden geplaatst.
Wetgevende acties in de VS
Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan stellen wetgevers in de Verenigde Staten wetgeving voor om DeepSeek te verbieden op federale apparaten, op grond van bezorgdheid over surveillance. Verschillende staatsoverheden, waaronder Texas, Virginia en New York, hebben al soortgelijke beperkingen ingevoerd voor hun werknemers.
Het “grote taalmodel” (LLM) van DeepSeek heeft de aandacht getrokken vanwege zijn redeneervermogen dat vergelijkbaar is met dat van toonaangevende Amerikaanse modellen zoals OpenAI’s GPT-3, maar naar verluidt tegen aanzienlijk lagere trainings- en operationele kosten. Deze kosteneffectiviteit heeft discussies aangewakkerd over de aanzienlijke investeringen in AI-infrastructuur wereldwijd.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!