Uit een bevraging van SD Worx bij 481 Belgische kmo’s blijkt dat een derde van de bedrijven nog geen werk maakte van een concreet plan rond deconnectie. Dat is het recht om niet altijd bereikbaar te moeten zijn voor je werkgever. Business AM vroeg aan Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur bij SD Worx, wat de gevolgen zijn.
Beluister hier het volledige interview met Anneleen Verstraeten:
De essentie: In de arbeidsdeal van vorig jaar werd deconnectie opgenomen als recht van de werkgever, wat op 1 april van dit jaar inging. Werkgevers maken best concrete plannen rond gsm- en computergebruik, en kunnen dit opnemen in hun bedrijfspolicy.
- Verstraeten: “Deconnectie staat nog in de picture als gevolg van de arbeidsdeal van vorig jaar. Er is toen aan bedrijven gevraagd om daar heel concreet mee aan de slag te gaan. Om erover in dialoog te gaan met je leidinggevenden of je medewerkers. Hoe je een gezonde balans kan bewaken tussen alles wat je doet voor je werk en alles wat buiten het werk ook nog belangrijk is.”
- “Als er geen deconnectieplan is en er effectief inspectie zou langskomen, ben je als werkgever in overtreding met de wet. Men zal je in eerste instantie vragen om effectief aan de slag te gaan rond deconnectie. Om het nodige in orde te maken via je arbeidsreglement. Of via het sluiten van een CAO, in grotere bedrijven waar er een vakbondsafvaardiging op de werkvloer aanwezig is.”
Deconnectie concreet
- “In eerste instantie moet je een aantal praktische richtlijnen over het gebruik van je digitale hulpmiddelen maken. Bijvoorbeeld over de laptop en gsm van de werknemer. Zodat die medewerker zich niet verplicht moet voelen om gevolg te geven aan berichten op momenten dat hij of zij niet aan de slag is Het bedrijf kan dat neerschrijven als onderdeel van zijn ICT-policy.”
- “En anderzijds blijft vorming en sensibilisering voor medewerkers en leidinggevenden ook belangrijk. Weten op welke manier je als bedrijf het recht op deconnectie gaat bewaken en hoe je een gezonde balans blijft vinden”, besluit Verstraeten.