Regering plant ook in december uitgifte eenjarige staatsbon met verlaagde roerende voorheffing

De federale regering plant in september de uitgifte van een eenjarige staatsbon met een verlaagde roerende voorheffing. Ook voor december staat er wellicht zo’n uitgifte gepland. Bedoeling is om de banken onder druk te zetten de spaarrentes (verder) te verhogen.

Waarom is dit belangrijk?

De federale regeringspartijen hebben de voorbije maanden meermaals kritiek geuit op de spaarrentes. Volgens hen hebben de banken die onvoldoende verhoogd. Ze maken daarbij de vergelijking met de rente die de financiële instellingen ontvangen op de deposito's die ze stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Die bedraagt momenteel 3,75 procent. Het meest rendabele spaarboekje in ons land brengt 2,5 procent in het laatje.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Het Federaal Agentschap van de Schuld zal wellicht niet alleen in september, maar ook in december een eenjarige staatsbon met verlaagde roerende voorheffing uitgeven.

  • In een normale situatie moet je op de coupons een roerende voorheffing van 30 procent verlagen. De regering verlaagt nu uitzonderlijk die belasting tot 15 procent.
    • De regering laat in een bericht weten dat de lagere roerende voorheffing enkel geldt voor staatsbons uitgegeven tussen 1 juli en 31 december van dit jaar, met een looptijd van één jaar.
    • Indien er tijdens die periode beslist wordt om andere staatsbons (met een langere looptijd) uit te geven, zal de roerende voorheffing dus 30 procent bedragen.
  • Hoe hoog de rente op de staatsbon zal zijn, wordt pas op 22 augustus bekendgemaakt. Ze wordt gekoppeld aan de rente op Belgische overheidsobligaties met een (rest)looptijd van één jaar.
    • Vandaag bedraagt de rente op de zogenaamde eenjarige OLO 3,61 procent. Als we rekening houden met een commissie van 0,5 procentpunt en een roerende voorheffing van 15 procent, komt het nettorendement uit op 2,64 procent.
  • Het Federaal Agentschap van de Schuld laat weten dat de inschrijvingsperiode voor de eerste eenjarige staatsbon loopt van 24 augustus tot 1 september. De uitgifte staat gepland voor 4 september. Je kunt daarvoor aankloppen bij de meeste banken of bij de schatkist zelf.

Banken onder druk zetten

Zoom out: De regering wil met de eenjarige staatsbon de banken onder druk zetten om de spaarrentes (verder) te verhogen.

  • “We brengen ongeveer elk kwartaal wel een staatsbon uit. Meestal is dat voor een langere periode van drie, vijf, zeven of acht jaar. De interesse daarin is vaak wat minder, omdat mensen hun geld moeten vastzetten voor een lange periode. Deze staatsbon is nu op korte termijn. Mensen gaan dan wel de oefening maken. Wat is de rente die ze krijgen op hun spaarboekje en wat is het netto rendement dat ze kunnen halen op die staatsbon? Je kunt er al op intekenen vanaf 100 euro”, zei Vincent Van Peteghem, minister van Financiën, onlangs in een interview met onze site.
  • Met een verwacht nettorendement van 2,64 procent zal de eenjarige staatsbon lucratiever zijn dan eender welk spaarboekje op dit moment.
    • Vision Max van Santander Consumer Bank brengt het meeste op. Wie zijn geld op die rekening parkeert, ontvangt 2,5 procent. Dat tarief is enkel van toepassing voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. In alle andere gevallen daalt de rente tot 1,55 procent.
    • Fidelity Sparen van MeDirect is het meest lucratieve spaarboekje zonder voorwaarden of beperkingen. Die formule gaat gepaard met een spaarvergoeding van 2,3 procent.
  • Het verwachte nettorendement van de eenjarige staatsbon ligt ook hoger dan dat van de termijnrekeningen met dezelfde looptijd.
    • Deutsche Bank heeft momenteel de meest lucratieve termijnrekening op de markt. Die brengt netto 2,42 procent op. Die rekening is enkel beschikbaar voor wie minstens 100.000 euro opzij kan zetten.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.