De wijngaard pubert te vroeg

Veel wijnbouwers in Frankrijk, vooral in de meer noordelijk gesitueerde appellaties, houden hun adem in. Want in steeds meer wijngaarden verschenen tussen 7 en 15 februari, zij het nog sporadisch, de eerste blaadjes of het begin van knoppen.

Lamé Delisle Boucard wijngaard bloeit te vroeg

Deze eerste fase van de jaarlijkse groeicyclus van de wijnstok, waarbij de sapstromen dus stilaan weer op gang trekken, is dit jaar immers uitzonderlijk vroeg. Normaal zien we dit soort beweging in de wijngaard pas in maart.

Zo meldt Lamé Delisle Boucard, vigneron in de Loire-appellatie Bourgueil, dat hij het nog nooit meegemaakt heeft dat er reeds ‘bourgeons’ (bloemknoppen) verschenen rond 7 februari op een nochtans hooggelegen perceel. Als het zo verder gaat, moeten we binnen enkele jaren misschien tweemaal oogsten per jaar, schertst hij.

Daniël Etienne Defaix wijngaard bloeit te vroeg

Hetzelfde verhaal bij Daniël Etienne Defaix, wijnbouwer in Chablis, die een wat vage foto publiceert van beginnende knopzetting rond 15 februari.

En alhoewel hij heel wat nuchterder klinkt dan zijn Franse collega’s, merkt ook Jules Nijst, een van de bekendste Nederlandse wijnmakers (Domein De Wijngaardsberg, Limburg), dat de wijngaard dit jaar schijnbaar wel heel vroeg ontwaakt: ‘Het wolstadium is wanneer de knoppen zo ver gezwollen zijn dat het groen zichtbaar wordt, maar nog helemaal ingepakt zit in ‘wol’. Dat fenomeen zie je normaal gesproken pas eind maart, begin april. Als ik de foto uit Bourgeuil bekijk, was het maar een enkele knop die ik zag, maar wel érg vroeg in het seizoen. Ik zie trouwens ook al van alles bloeien in onze wijngaard.’

De capriolen van de weergoden

Waarom dan bij veel domeinen zo’n knikkende knieën? Omdat maart een cruciale maand wordt voor deze snel puberende percelen. Een gewoon koude maand kan natuurlijk dit hele proces nog laten stilvallen, maar als we echt weken van zeer strenge nachtvorst krijgen – en dat risico kan gerust aanslepen tot Pasen –, kan er enorm veel schade worden toegebracht aan de ranken die dan in hun fragiele tussenfase van ‘knop’ en ‘bloemzetting’ zitten

De kans is groot dat de Fransen met ‘une année compliquée’ opgezadeld zitten

Met als mogelijk gevolg dat het oogstvolume in die bevroren percelen serieus gereduceerd zal worden. Maar zelfs in het andere scenario is de kans groot dat de Fransen met een vroeg of ‘une année compliquée’ opgezadeld zitten.

In veel Franse appellaties volgen de vignerons dus nog met méér aandacht dan normaal Météo France en de capriolen van de weergoden.

8AM Wijn Insider
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.