‘Sophie Wilmès zit op een kreupel paard’: De Wever pleit voor nieuwe gesprekken

In een interview met De Zondag en VTM Nieuws herhaalt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat zijn partij opnieuw met de PS wil onderhandelen over de vorming van een federale regering. ‘Er is een manifest gebrek aan structuur. Ik pleit ervoor om naar een groot akkoord te gaan’, zei hij.

In De Zondag haalde De Wever aan dat het ‘federaal leiderschap’ in de Nationale Veiligheidsraad zwak is. ‘Sophie Wilmès kan er niet aan doen dat ze premier is moeten worden van een regering zonder meerderheid in een moeilijk land. Zij heeft ook niet de power en niet het charisma voor sterk leiderschap. Maar ook daar kan ze niets aan doen’, zei hij.

Gebrek aan structuur

Later op de dag, tijdens het middagnieuws op VTM, nuanceerde hij die boodschap. ‘Dit is gewoon geen volwaardige regering. Ik wil geen kritiek leveren op Wilmès, maar die rijdt op een kreupel paard en moet een moeilijk parcours afleggen. De bevoegdheden zijn niet duidelijk, iedereen schuift verantwoordelijkheden door. Er is een manifest gebrek aan structuur’, ging de N-VA-voorzitter verder.

N-VA wil opnieuw gesprekken aanknopen met de PS, nadat zo’n onderhandelingen half maart op een sisser uitdraaiden. ‘Ik had toen graag een volwaardige regering gezien. Bij het begin van de coronacrisis wist ik het idee dat N-VA en PS cruciaal waren. Zonder ons zou er te weinig daadkracht en draagvlak zijn’, zei hij. Volgens De Wever heeft hij ‘nooit ieders anders gedaan dan de hand reiken aan Paul Magnette’.

Nieuwe onderhandelingen

En dus pleit de N-VA-voorzitter voor nieuwe onderhandelingen, omdat ‘de ambiance’ voor een Vivaldi-coalitie niet komt. ‘Dan moet je naar een alternatief gaan, met een meerderheid in Vlaanderen. Met ook de N-VA. Dat vergt natuurlijk een groot akkoord om dit land bestuurbaar te maken. Ik kan me niet inbeelden dat ze bij de PS daar niet over nadenken’, zei De Wever, benadrukkend dat ‘ideeën van de PS, zoals meer uitkeringen en hogere lonen, die niemand zal betalen’ evenwel geen optie zijn.

De Wever gaf, zonder in detail te treden, toe dat er contacten zijn met andere partijvoorzitters. ‘Ik ga hier in de studio geen grote verklaringen afleggen. Maar de voorzitters zijn onderling bezig. Ik vind ook dat Paul Magnette moet inzien dat hij een cruciale fout heeft gemaakt. Hij moet de knop omdraaien. We zullen constructief kijken naar de mogelijkheden’, besloot De Wever.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20