Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 21 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

De Wever over ‘PS-dictaat’: ‘Verkiezingen uitlokken om ons te verzwakken’

Logo Business AM
Politiek

14/02/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Isopix

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert fel op de uitspraken van PS-voorzitter Paul Magnette. ‘De PS wil zelf verkiezingen uitlokken, enkel en alleen in de hoop de N-VA te verzwakken en zichzelf te versterken.’

In verschillende kranten sloot Magnette vrijdagmorgen opnieuw de deur naar regering tussen zijn partij en N-VA. ‘J’en ai marre’, kopte De Standaard. ‘Ik ben het beu. Al acht maanden proberen wij te verzoenen wat niet te verzoenen valt. We zijn naar alle mogelijke vergaderingen geweest. Honderden uren is er gesproken. Het leidt tot niets’, verklaarde hij de paars-gele piste in de feiten dood.

In een reactie aan persagentschap Belga en op Twitter laat Bart De Wever nu weten ‘akte te nemen van het dictaat van de PS’. ‘De derde partij van het land meent iedereen de wet te kunnen spellen, en de onderhandelingen in de media te kunnen voeren.’ Volgens de N-VA kopman wil de PS enkel ‘een zo links mogelijke regering, zonder meerderheid in Vlaanderen’.

‘Constructief opgesteld’

Over de hints van PS op nieuwe verkiezingen, is De Wever eveneens streng. ‘Die moeten er enkel komen in de hoop om N-VA te verzwakken en zichzelf te versterken’, aldus De Wever, die benadrukt dat zijn partij zich altijd ‘constructief heeft opgesteld’.

Vanuit de partijtop komen er gelijkaardige geluiden. Zo reageerde Vlaams minister-president Jan Jambon voor aanvang van de Vlaamse ministerraad kort in het Latijn. ‘Nil novi sub sole’, of ‘niets nieuws onder de zon’, klonk het. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft dan weer de indruk dat de PS ‘denkt dat ze het hele land bestuurt’.

De gebeurtenissen zijn vooral problematisch voor koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V), die vandaag exact twee weken aan de slag is. Hij werd het veld ingestuurd om de toenadering tussen PS en N-VA te bewerkstelligen, maar dat lijkt te zijn mislukt. Maandag zal hij opnieuw verslag uitbrengen bij de koning. Ook op maandag staat er een partijbureau bij PS gepland, waar de formatie verder besproken wordt.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.541
 • Aantal
  doden
  1.124.668
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks