Koning Filip heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw het veld ingestuurd als formateur. Daarmee komt een einde aan de taak van Maxime Prévot (Les Engagés). Hij was de voorbije tien dagen aan de slag als koninklijk bemiddelaar.
In het nieuws: De Wever krijgt van de koning opnieuw een kans om een federale regering te vormen. Hij gaat opnieuw aan tafel zitten met de zogenaamde Arizona-partijen.
- Prévot moest vandaag verslag uitbrengen bij de koning over zijn poging om de Arizona-gesprekken nieuw leven in te blazen. Hij zei na zijn gesprek met de koning dat “De Wever opnieuw als formateur is aangesteld met het oog op een spoedige voortzetting van de onderhandelingen tussen de vijf mogelijke partners voor een toekomstige coalitie.”
De Wever moet op zoek naar een nieuw evenwicht
Terugblik: Het was de taak van Prévot om de spanningen tussen de partijen weg te werken nadat MR zich kantte tegen de meerwaardebelasting (voor aandelen) in de supernota van de toenmalige formateur.
- Ook Vooruit kon zich niet volledig vinden in wat er in het voorstel van de Wever stond. Dat was volgens die partij “te rechts.” Vooruit-voorzitter Conner Rousseau benadrukte de voorbije weken dat de supernota geen basis kan vormen voor een regering waar zijn partij deel van uitmaakt.
- “We moeten op zoek naar een nieuw evenwicht”, zei Rousseau maandag in een reactie tegenover VTM Nieuws.
- Intussen hebben ook de socialistische vakbond ABVV en Waalse socialisten met scherp geschoten op de supernota van De Wever. Volgens PS-voorzitter Paul Magnette zou dat plan een “reeks rampen doen neerdalen over de Belgen.” Volgens de ABVV zou het plan “ons terug 80 jaar in de tijd zetten.”
- Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, is er echter van overtuigd dat dergelijk hervormingen broodnodig zijn. “De realiteit is dat de plannen die op tafel lagen een aantal hervormingen inhielden die in de meeste andere westerse landen al veel langer ingevoerd zijn, maar dat die niet voldoende zijn om onze economie en overheidsfinanciën echt terug op de rails te krijgen”, schrijf hij in dit opiniestuk op onze site.
- Prévot benadrukte na zijn bezoek aan de koning dat “de verschillende documenten waarover in de pers werd bericht, onafgewerkte werkdocumenten waren.”
- “Het is nu aan de formateur om de methode en het tijdschema voor de hervatting van de onderhandelingen te bepalen, met als doel een nieuw algemeen evenwicht voor te stellen door middel van een nieuwe supernota, nieuwe begrotingstabellen en diverse nota’s”, voegde hij er nog aan toe.
Supernota verdwijnt
Opgemerkt: De veelbesproken supernota verdwijnt (tijdelijk) van tafel.
- De partijen willen zich nu eerst focussen op onderwerpen die minder gevoelig liggen. Het gaat bijvoorbeeld om defensie, veiligheid, migratie en energie. Onderhandelingen daarover moeten het vertrouwen tussen de partijen verder herstellen en versterken. Dat kan hen achteraf helpen om de moeilijkere thema’s, zoals een fiscale hervorming, te bespreken.
- Het is zo goed als zeker dat er geen nieuwe regering zal komen voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. De focus van onder meer De Wever en Rousseau ligt de komende weken op het binnenhalen of veiligstellen van de burgemeesterssjerp in hun thuisstad.