‘De wereld in 2021: Er komt één groot Kalifaat in het Midden-Oosten…’

De Britse historicus Niall Ferguson heeft in een gesprek met de Britse krant Daily Telegraph een aantal opmerkelijke voorspellingen gedaan voor het jaar 2021. We zullen er van verwonderd staan hoezeer de wereld tegen dan veranderd zal zijn, zegt hij.  De makkelijkste voorspelling is dat China dan daadwerkelijk de grootste economie van de wereld zal zijn. Maar ook de kans dat er tegen dan één groot Islamitisch Kalifaat komt acht Ferguson groter dan dat er democratie komt in het Midden-Oosten. Eerst wordt het koninkrijk Saoedi-Arabië een Islamitische republiek naar Iraans model, andere landen in de regio volgen…

Ferguson doceert financiële geschiedenis in New York en doet onderzoek in Oxford. Hij staat bekend als een rechtse historicus en was een bewonderaar van George W. Bush. Hij is sinds 2010 ook de levensgezel van de bij ons beter bekende Ayaan Hirshi Ali.

Volgens Ferguson hebben de Verenigde Staten de keuze: ofwel gaan ze verder de Europse weg op, richting welvaartstaat en jonge mensen die een carrière uitbouwen in de werkloosheid, ofwel nemen ze een paar drastische beslissingen en vinden ze zichzelf opnieuw uit, zoals ze dat begin jaren tachtig al eens deden onder Ronald Reagan. Veel zal afhangen van wie de Republikein wordt die het in 2012 tegen Barack Obama opneemt, denkt Groot-Brittannië’s belangrijkste denker van het ogenblik.

De kans dat de euro nog zal bestaan acht hij klein. Dat kan een verrassing worden voor de massa mensen die denkt dat er geen alternatief is.  Vooral de Duitse liefde voor Europa is ernstig bekoeld en een groot deel van de Duitse bevolking is het beu om cheques te schrijven voor landen als Griekenland, Ierland en Portugal.

Meer