De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, vertelde haar G20-collega’s deze week dat haar regering een omstreden eis omtrent een globale digitale belasting laat vallen, wat de deur open zet voor een overeenkomst.
De beslissing maakt deel uit van een bredere herpositionering onder president Joe Biden van de ‘America First’-doctrine van zijn voorganger. De aankondiging oogstte onmiddellijk lof van Duitsland en Frankrijk, die zeiden dat een deal nu ‘binnen bereik was’.
Waarover gaat het?
De meeste leden van de organisatie van welvarende landen OESO willen al langer een globale belasting voor grote techbedrijven. De ‘rijkelandenclub’ onderhandelt al verschillende jaren met een honderdtal naties om het globale belastingregime aan te passen aan de nieuwe digitale realiteit, zodat grote techondernemingen zoals Google en Facebook bijdragen aan de schatkisten van de landen waar ze (miljarden)winst maken.
Zeker onder Trump lagen de VS dwars, omdat Amerikaanse bedrijven daardoor geviseerd zouden worden. Tot nu toe was de implementatie van een zogenaamde ‘veiligehavenclausule’ een niet onderhandelbare eis voor de Amerikaanse delegatie. Dat zou de wereldwijde digitaks de facto niet-bindend maken voor de grote technologiebedrijven.
Het voorstel van de OESO bestaat namelijk uit twee pijlers:
- Landen krijgen het recht om belastingen te heffen op de winst die gegenereerd wordt in hun rechtsgebied. Zo moeten mastodonten als Google en Facebook afdragen, maar kunnen de VS tegelijk ook taksen invoeren op Europese producenten van luxegoederen.
- Er zou een globaal tarief inzake vennootschapsbelasting komen, zodat het voor multinationals onmogelijk wordt om de fiscaal meest interessante hoofdzetel uit te zoeken.
Via het regime van de veilige haven zouden techbedrijven die eerste pijler grotendeels kunnen ontwijken. Voor de andere partijen was dat als vanzelfsprekend een dealbreaker.
De bocht van Yellen
Minister Yellen kondigde donderdag op een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20 aan dat de VS niet langer pleiten voor de omstreden clausule, meldt persagentschap AFP.
Europese leiders spreken van een belangrijke doorbraak op de weg naar een wereldwijde belasting op digitale dienstverlening. De Franse minister van Economie spreekt zelfs van een akkoord tegen de zomer.
Frankrijk keurde in 2019 een belasting goed voor technologiebedrijven zoals Facebook, Amazon, Apple en Google, die hun winsten naar het buitenland versluizen. Vorig jaar liet Frankrijk de eigen techbelasting vallen om alles in te zetten op de gezamenlijke OESO-onderhandelingen.