Het ziet eruit als Play-Doh of misschien zelfs als lunchworst, maar het is eigenlijk een geprinte steak. Redefine Meat wil de volgende stap in labovlees nemen om de hele industrie onderuit te trekken. Dat zal nog wel even duren.
De Israëlische start-up is een van de vele deelnemers in de race naar het perfecte stukje vlees dat uit een labo komt. Vals vlees, labovlees, geprint vlees: in essentie blijft de vraag of klanten het zullen willen eten.
De steak is daar onontgonnen gebied. Omdat de textuur van een volledig stuk vlees veel moeilijker na te maken is dan die van bijvoorbeeld gehakt, zetten de meeste valse vleesmakers in op gehakt en gehaktbereidingen. Het bekendste voorbeeld is wellicht de eiwit-gebaseerde Beyond Meat burger, die ook een deal sloot met Burger King.
Alles wat vlees kan
Redefine mikt dus op de volledige steak. ‘Er is een geweldige industrie van alternatief vlees die zich op gehakt toespitst, maar de vleesindustrie is eigenlijk gericht op hele stukken vlees’, zegt CEO Eshar Ben-Shitrit aan Reuters. ‘Steaks, slow-cooking, grillen, alles dat je met een dier kan doen, willen wij beter kunnen doen.’
Het bedrijf focust momenteel op het installeren van industriële 3D-printers die aan meetdistributeurs kunnen verkocht worden en een onderdeel worden van de globale vleesmarkt.
‘Het idee is om een koe te vervangen. Dus onze machine kan per dag de hoeveelheid vlees produceren die een koe opbrengt, zowat 250 kilo per dag’, klinkt het.
Klimaatopwarming
Sowieso moet het faux-vlees een significante impact maken op klimaatgebied. De ecologische voetafdruk van vlees is erg groot, van rundsvlees is die het grootst. De CEO noemt zijn product dan ook ‘de beste manier om de klimaatopwarming tegen te houden’, om gezondere oplossingen te brengen en voor ‘eten voor de hele planeet’.
Hoeveel een printer kost, is nog niet duidelijk, maar het idee is wel dat een 3D-geprinte steak niet meer kost dan eentje die van een koe komt. Schaalvergroting speelt dan ook een belangrijke rol in het masterplan van Refinitiv.