De volgende fase in het beleid van centrale banken: na de rentesprongen het balanstotaal 

De monetaire beleidsmakers trachten de economie in goede banen te leiden, maar beschikken daarvoor maar over enkele tools. De belangrijkste daarvan is de rente. Die werd in de Verenigde Staten en in Europa het laatste anderhalf jaar consistent opgetrokken. Deze nog verder verhogen zou de economie in een wurggreep kunnen nemen. Nu komt de balans van de centrale banken aan bod.

Waarom is dit belangrijk?

Om de economie te stimuleren, hanteren centrale banken een techniek die ‘quantitative easing’ wordt genoemd. Ze kopen staatsobligaties in, en injecteren op die manier cash in de economie. Nu de inflatie nog boven de doelstelling van 2 procent staat, en centrale banken de rente niet verder willen optrekken, wordt gekeken naar de omgekeerde beweging: ‘quantitative tightening’. Centrale banken verkopen hun activa, om de geldhoeveelheid in de economie te verkleinen, in de hoop zo de inflatie verder in te tomen.
  • De Federal Reserve steunde voor het eerst op quantitative easing, of kwantitatieve versoepeling, om de nasleep van de economische crisis in 2008 te verzachten. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verdubbelde toen in twee maanden tijd het balanstotaal. 
  • Sinds februari 2020, voor de coronapandemie, is dat balanstotaal alweer bijna verdubbeld. Het bedrag dat nu op de balans staat is een achtvoud van het bedrag in 2008. Nu is het tijd om die balans weer te verkleinen, via kwa
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.