De federale regering heeft een nieuwe taks op tafel gelegd voor de vzw’s. Dat is geheel tegen de zin van de Vlaamse regering, en ook federaal ligt het lastig bij de oppositie.
- “De federale regering heft een belasting midden de mensen, pal op de kop en kap van het Vlaams verenigingsleven. We hebben vanuit de Vlaamse regering formeel geprotesteerd, vermits dit ook gewoon een transfer van de deelstaten naar het federale niveau betreft. De Vivaldi-ploeg roomt de financiële ondersteuning af die vooral de Vlaamse gemeenschap geeft aan vzw’s”. Aan het woord is Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister voor Onderwijs en voor Sport.
- Net in die twee beleidsdomeinen is ontzettend veel te doen om een nieuwe belasting, die Vivaldi en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) vanaf nieuwjaar willen invoeren. Het gaat om een verhoging van de taks op het patrimonium (gebouwen, spaargeld en materiaal) van vzw’s.
- Die stijgt getrapt van 0,15 procent tot 0,45 procent en loopt voor sportclubs met eigen domeinen of stadions, of scholen met gebouwen en spaargelden, net als musea, dus wel heel stevig op. De federale begroting voorziet voor volgend jaar dan ook 82 miljoen aan nieuwe inkomsten. “Grotendeels uit de Vlaamse kas”, zegt Weyts.
- Maar het debat daarover woedt fel. Vorige week was het uitgerekend daarover dat Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) briesend wegliep, omdat de oppositie advies eiste van de Raad van State. De meerderheid en Tillieux bogen dat om in een ‘spoedadvies’, waardoor het zeker nog dit jaar gestemd kan worden.
- Onder meer Catherine Fonck, de fractieleider van Les Engagés, verzet zich fel tegen de nieuwe taks. Want die treft zeker het katholiek onderwijs, naast een reeks andere vzw’s, recht in het hart: de spaarcenten, om nieuwe scholen te bouwen, worden zwaarder belast.
- Fonck had daarom een reeks amendementen klaar, maar die werden weggestemd door Vivaldi: van toenadering tussen Les Engagés en cd&v is dus vooral in televisiestudio’s sprake, niet van zodra het op concrete dossiers aankomt.
- Ondertussen kampt Van Peteghem wel met protest vanuit niet alleen de Vlaamse regering, maar ook die katholieke zuil. Eerder gaf hij al de vzw’s van de zorgsector en de sociale werkplaatsen wél een vrijstelling op de taks: meteen toevallig de domeinen waarin die zuil zeer veel belangen heeft, en waar de bevoegde Vlaamse ministers Hilde Crevits (cd&v) en Jo Brouns (cd&v) zijn.
- Voor de jeugdsector, die ook veel jeugdhuizen en andere gebouwen heeft, “is er al zeer intens overleg over geweest met Van Peteghem, en er wordt gezocht naar een oplossing”, zo laat Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (cd&v) weten. Ook daar mogelijks dus een uitzondering.
- Sport, Onderwijs en ook Cultuur (bij Jan Jambon), de andere grote domeinen met vzw’s, zitten allemaal bij N-VA: daar valt de belastingverhoging dan mogelijk wél.
- Maar nu protesteert het katholiek onderwijs dus openlijk, topman Lieven Boeve doet z’n beklag in Het Laatste Nieuws. “We hebben onze bezorgdheid laten weten aan de minister”, zo klinkt het. En kijk: ook daar zou Van Peteghem nu met een uitzondering gaan werken.
- Vraag is of het allemaal nog rond raakt voor eind deze week, het laatste moment dat de nieuwe taks gestemd moet worden in de Kamer.